Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, s-a întâlnit, marți, 6 mai 2008, cu Secretarul General al Camerei Deputaților, domnul Titu Gheorhiof, directorul Serviciului de Protecție și Pază, domnul Lucian Pahonțu și reprezentanți ai Secretariatului General al Camerei Deputaților, pentru a discuta soluțiile care să vizeze o mai bună securizare a clădirii Palatului Parlamentului.
Vă prezentăm declarația de presă a președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, la finalul discuțiilor:
"Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții conducerii aparatului tehnic al Camerei Deputaților și ai conducerii Serviciului de Protecție și Pază, pentru a clarifica situația inacceptabilă apărută în urma rămânerii în clădire a unei persoane în cursul nopților trecute. Concluziile se vor regăsi într-un raport care va fi prezentat Biroului permanent în prima ședință.
Măsurile pe care le va propune acest raport sunt următoarele: în primul rând, vom asigura în continuare vizitarea clădirii Palatului Parlamentului de către toate categoriile de cetățeni care îl vizitează în acest moment - persoane care vor să asiste la lucrări pe bază de act de identitate, reprezentanții ai mass-media, pe bază de acreditare, grupurile de vizitatori pe baza unui aranjament prealabil.
Am stabilit că principalul punct slab privind accesul în clădire este legat de Centrul Internațional de Conferințe, în ceea privește participarea la conferințe și grupurile de vizitatori. Vom lua măsuri pentru participarea la conferințe și stabilirea zonei în care participanții la conferințe pot intra. În ceea ce privește grupurile de vizitatori, se vor institui măsuri speciale, se vor folosi același tip de ecusoane electronice pe care le folosesc și ceilalți vizitatori, astfel încât prezența în clădire, locul în care se află în clădire vizitatorii să fie cunoscut în fiecare moment. De îndată ce acest sistem va fi operativ, nu vor mai exista breșe de securitate la Palatul Parlamentului. Regret că a trebuit să mă ocup personal de această chestiune, nu este responsabilitatea și nici preocuparea mea, dar ceea ce s-a întâmplat reprezintă un incident inadmisibil. Aici există documente care trebuie protejate, există întâlniri, persoane care trebuie protejate în această clădire, și, de îndată ce măsurile vor fi puse în aplicare, pericolele la adresa securității clădirii sperăm că vor fi înlăturate."

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Reporter: Domnule președinte Bogdan Olteanu, ce explicații ați primit de la SPP, cum s-a putut ajunge la o astfel de situație fără să se știe că acel om a existat în Palatul Parlamentului?
Președinte Bogdan Olteanu: Serviciul Protecție și Pază se ocupă exclusiv de controlul anti-terorist al persoanelor care intră în clădire. De paza clădirii se ocupă Direcția de afaceri interne și responasibilitățile pentru paza clădirii și accesul în clădire trebuie căutate acolo. Veți vedea toate informațiile și concluziile în raportul la care se lucrează acum, pe baza anchetei pe care o desfășoară Secreterul General. Raportul va fi pus la dispoziția Biroului permanent și apoi făcut public. Repet, responsabilitatea pentru faptul că anumite persoane au rămas în clădire sau că anumite persoane au intrat în clădire fără să se identifice, revine Direcției de afaceri interne a Camerei Deputaților și nu SPP-ului.
Reporter: Acesta este motivul pentru care ați cerut suspendarea domnului director Bădescu din funcție pe perioada anchetei?
Președinte Bogdan Olteanu : Fără îndoială, cu atât mai mult cu cât, desfășurându-se o anchetă și existând suspiciuni referitoare la asigurarea securității clădirii, pe durata anchetei și până lămurim dacă domnia sa este responsabil sau în ce măsură este responsabil, nu cred că domnia sa mai poate conduce departamentul respectiv. În momentul în care vom stabili responsabilitățile vom lua și măsurile definitive referitoare la necesare demiteri din funcție sau înlocuiri din funcție ale persoanelor reponsabile.
Reporter: Domnul Bădescu a fost prezent la ședință. Ce v-a spus, ce explicație are?
Președinte Bogdan Olteanu: Nu, domnia sa nu a fost prezent la ședință.
Reporter: A fost înăuntru.
Președinte Bogdan Olteanu: Nu a fost la mine la ședință, în orice caz. E posibil să fi fost în secretariat și să fi așteptat. Domnia sa trebuie să-și prezinte informările în scris. La ședință au participat Secretarul general și adjuncții său, reprezentantul SPP și persoane care se ocupă de chestiunile tehnice legate de accesul în clădire.
Reporter: Avem certitudinea că jurnalistul respectiv s-a plimbat doar pe holurile Camerei Deputaților sau și cei de la Senat ar trebui să facă o astfel de anchetă?
Președinte Bogdan Olteanu: Cum bine știți, holurile Camerei Deputaților și ale Senatului formează împreună holurile Palatului Parlamentului și nu există uși, porți sau grătare între ele. Nu avem în acest moment o certitudine că ziaristul s-a aflat noaptea în Palatul Parlamentului, nu există o asemenea dovadă, ancheta este în curs de desfășurare.
Este grav, însă, că am constatat existența unor carențe în ce privește înregistrarea persoanelor care vizitează Palatul Parlamentului. Indiferent dacă domnia sa a fost sau nu peste noapte aici, au existat probleme în ce privește înregistrarea prezenței domniei sale. Acestea sunt problemele pe care eu doresc să le remediez. Sunt convins că domnul ziarist a fost o persoană de bună credință, care a vrut să dovedească o eventuală carență de securitate și nu a pătruns în niciun birou și nu a avut acces la niciun spațiu sau document la care n-ar fi trebuit să aibă acces. Dar trebuie să luăm act de asemenea semnale și să luăm măsuri în consecință.
Reporter: Se vor scana buletinele celor care intră?
Președinte Bogdan Olteanu: O să facem propuneri pe care le vom prezenta la Biroul permanent. Mai mult decât probabil, însă, vom folosi un sistem electronic de evidențiere a persoanelor aflate în Palatul Parlamentului și atunci nu este necesară scanarea buletinelor, ci doar reținerea lor pe durata vizitării Palatului, așa cum se întâmplă și pentru jurnaliști și pentru ceilalți vizitatori.
Reporter: Veți discuta și cu cei de la Senat să luați măsuri împreună având în vedere că totuși este aceeași clădire?
Președinte Bogdan Olteanu: Există o serie de măsuri care vor fi luate împreună și de asta se va ocupa Secretariatul general, însă cele mai importante măsuri vor fi luate în ceea ce privește vizitarea Palatului Parlamentului de către grupuri organizate de Centrul Internațional de Conferințe, care se află în subordinea Camerei Deputaților. Măsurile le vom lua direct noi, în momentul în care vom stabili toate responsabilitățile.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 18 noiembrie 2019, 3:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro