Pentru început vreau să adresez cuvântul meu de bun venit participanților la această reuniune, să felicit organizatorii pentru eveniment și să subliniez faptul că este o mare onoare pentru mine faptul că Palatul Parlamentului găzduiește o manifestare atât de prestigioasă;
Trebuie să precizez faptul că, din păcate, în România preocuparea pentru mediu și protecția acestuia se află la început de drum. Inițiative ca ale dumneavoastră au capacitatea de a crește gradul de conștientizare a populației față de tematica protejării mediului. Nu este suficient să avem legi puternice, trebuie să construim o conștiință civică puternică a fiecărui dintre noi.
Dacă majoritatea țărilor europene au un demers solid și temeinic construit în timp, România trebuie să recupereze în principal în planul mentalității și a raportării individuale și a comunităților la problematica protejării mediului;
România a trăit și încă experimentează situații cu un impact dureros, în ceea ce privește mediu: un exemplu este Roșia Montană. Acest caz poate fi un exemplu pentru ceea ce se negociază de obicei în astfel de cazuri: bani și profituri colosale pentru companiile exploatatoare versus viitorul comunităților și al copiilor noștri.
De cele mai multe ori evenimentele cu impact negativ legate de protejarea mediului nu țin cont de granțile geografice, ajungând să afecteze țări vecine și partenere. Tocmai de aceea, evenimente precum cel de astăzi, sunt binevenite și trebuie să beneficieze de atenția necesară din partea tuturor factorilor implicați: autorități ale statului, organizații neguvernamentale și mass-media.
Adresez încă odată felicitările mele organizatorilor și urez succes participanților în desfășurarea lucrărilor.