Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ioan Sorin Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii
O comunitate românească unită poate deveni o forță imbatabilă în Italia. Vom transmite recomandări către instituții de resort ale statului român privind acțiuni concrete care să vină în sprijinul românilor noștri

În perioada 18-21 octombrie s-a desfășurat vizita la Roma a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către deputatul PMP, domnul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei, cu participarea vicepreședintelui Comisiei, domnul deputat Ioan Sorin Roman, a secretarului Comisiei, domnul Daniel Popescu, și a membrilor, doamna Angelica Fădor și domnul Doru Petrișor Coliu, în cadrul căreia au avut loc discuții centrate pe situația comunității românești din Italia.

Programul vizitei de lucru în Italia al delegației parlamentare de la București a inclus întâlniri cu delegația Comitetului Permanent privind Italienii din Străinătate și Promovarea Sistemului de Țară (CPISPST) din Camera Deputaților a Italiei, reprezentanți ai primăriei din Roma, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Politicilor Sociale (MMPS), o delegație a Ministerului Justiției, reprezentanți ai cultelor ortodox, catolic, greco-catolic, penticostal și adventist, cât și participarea la cea de-a III-a ediție a Forumului mediului asociativ românesc din zona centrală a Italiei organizat în cadrul „Accademia di Romania”.
„A fost o vizită de lucru reușită, în urma căreia avem o serie de recomandări pentru mai multe instituții de resort ale statului român privind acțiuni concrete care să vină în sprijinul românilor noștri din Italia, cel mai mare grup de concetățeni din Diaspora emergentă a României.
La întâlnirea cu delegația Comitetului Permanent privind Italienii din Străinătate și Promovarea Sistemului de Țară (CPISPST) din Camera Deputaților a Italiei, au avut loc discuții privind importanța implicării cetățenilor în viața politică a celor două state.
În cadrul întrevederii de la Primăria din Roma, printre alte sugestii, am solicitat autorităților italiene să ia în considerare crearea unui post de consilier tehnic, acordat prin concurs unui cetățean de origine română, care să fie o interfață și să asigure un flux informațional și relațional optim între comunitatea românească și instituție.
La Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, am propus, în vederea prevenirii situațiilor pe linie de muncă și protecție socială întâmpinate de către membrii comunității românești din Italia, efectuarea unor inspecții teritoriale comune prin încheierea unui acord între instituțiile române și cele italiene, ce va conduce la o colaborare interinstituțională în vederea creșterii eficienței cu care sunt gestionate și soluționate problemele cu care se confruntă cetățenii români din statul amfitrion.
Delegației Ministerului Justiției, condusă de domnul Vincenzo Picciotti, din cadrul Oficiului de Cooperare Juridică, în urma unor discuții consistente, i-am transmis că, la întoarcerea în România, vom organiza o întrevedere cu ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, pentru a trimite un magistrat de legătură în Italia, de către partea română, care să relanseze schimbul de informații și să accelereze procedurile bilaterale.
Una dintre cele mai plăcute întâlniri a fost cu reprezentanții cultelor religioase a cărei concluzie extraordinară a fost acceptul unitar a celor prezenți de a înființa o organizație interconfesională care să se reunească lunar pentru a discuta și a rezolva problemele românilor din Italia.
În cadrul celei de-a III-a ediții a Forumului Asociațiilor de români, am spus clar că singurul mod prin care putem sărbători, anul viitor, Centenarul marii Uniri este prin pregătiri pentru reeditarea actului istoric din 1918, respectiv prin ReUnire.
Mulțumim frumos echipei extraordinare pe care o are diplomația noastră în Italia: E.S. dl George Gabriel Bologan și colegii acestuia au organizat în mod exemplar această vizită. Sentimentul de acasă, dat de apropierea noastră ca “vecini de Gintă Latină”, e completat de frumusețea unei istorii care ne leagă, consfințită chiar în imnul nostru național. Trebuie să facem tot ce e posibil ca și prezentul, dar, mai ales, viitorul nostru comun, să fie unul în care să cooperăm pentru binele atât individual cât și comun al ambelor părți”, a fost mesajul transmis de către membrii delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, prezenți la Roma.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 ianuarie 2023, 10:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro