Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Gheorghe - Eugen Nicolăescu
Legea prevenției în sănătate trebuie să fie o politică publică națională susținută permanent de statul român

Liderul Grupului PNL din Camera Deputaților Eugen Nicolăescu împreună cu deputații Lucia Varga și Horia Cristian au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru PNL Legea prevenției în sănătate este o prioritate legislativă pentru sesiunea parlamentară următoare.

În acest sens, Grupul PNL a transmis o scrisoare către liderii tuturor grupurilor parlamentare prin care îi invită să devină co-parteneri în definitivarea și susținerea actului normativ în vederea obținerii unui consens politic în această speță de interes național și cu impact major pentru cetățenii României.
România este din păcate deținătoare a numeroase recorduri negative în Uniunea Europeană în ceea ce privește prevalența anumitor boli în populația generală și pe categorii de populație ceea ce justifică cu atât mai mult demersul legislativ al PNL. În plus, conform Eurostat, probabilitatea de deces la copiii sub 5 ani este cea mai ridicată din UE27, iar în funcție de speranța de viață România este plasată pe penultimul loc, în timp ce discrepanța față de populația europeană generală este mai mare la bărbați (-6,5 ani) decât la femei (-4,9 ani).
În acest context, Partidul Național Liberal consideră că adoptarea unei Legi a prevenției în sănătate reprezintă o necesitate pentru societatea românească, deoarece prin aplicarea ei se pot salva vieți, preveni îmbolnăvirile și realiza astfel economii consistente pentru bugetul sănătății.
Prezentul proiect de lege este rodul unor inițiative, programe și dezbateri ale PNL care au arătat tocmai efortul constant și grija față de starea de sănătate a populației și viitorul acesteia, iar, în opinia PNL, Legea prevenției în sănătate trebuie să fie o politică publică națională, care să fie susținută permanent de statul român pentru a putea să își producă efectele scontate.
PNL a demonstrat o preocupare continuă pentru starea de sănătate a populației României, fiind inițiatorul Programului național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistența medicală primară, care s-a dovedit de altfel un real succes din punct de vedere al obiectivelor îndeplinite. Programul a arătat că o prevenție corect implementată la nivel național poate îmbunătăți starea generală de sănătate a populației, dar poate și scădea semnificativ costurile cu sănătatea.
Angajamentul PNL de a asigura cadrul legal necesar pentru exercitarea activității de prevenție în domeniul sănătății din România este unul ferm și pe termen lung. Prin această inițiativă se instituie cadrul organizatoric și funcțional prin care se definește ce înseamnă prevenția și prin care se stabilesc instituțiile specializate și cu responsabilități în domeniu.
Propunerea liberală are în vedere o lege a prevenției în sănătate sub rigoarea respectului și interesului cetățenilor și a cheltuirii eficiente a banului public și nu în logica obiectivelor politice de moment care adesea ne abat de la oferirea de soluții optime și de răspunsuri viabile și sustenabile pentru politica în domeniul sănătății.
PNL este conștient de necesitatea unui suport din partea forțelor civice și politice pentru aprobarea acestei legi și consideră util ca celelalte partide parlamentare să dea curs invitației PNL de a contribui la îmbunătățirea prevederilor proiectului de Lege a prevenției în sănătate, în vederea susținerii sale în Parlament.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 27 ianuarie 2020, 21:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro