Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Gheorghe - Eugen Nicolăescu
PNL a sesizat CCR ca urmare a abuzului PSD în privința numirii șefului TVR

Partidul Național Liberal a contestat la Curtea Constituțională a Românei abuzul majorității parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, știind că a încălcat Constituția (art. 76, alin. 2) și deciziile Curții Constituționale, a decis fără temei că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru numirea Directorului General al TVR.

În fapt, numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcția de Președinte Director General al S.R.Tv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituțională, deoarece în cauză trebuia luată în considerare majoritatea simplă și nu majoritatea calificată.
PNL a apelat la această cale de atac ca urmare a refuzului liderilor majorității parlamentare, din cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, de a supune dezbaterii cele două adrese ale parlamentarilor liberali prin care se solicita, pe de o parte, rectificarea constatării votului (majoritatea simplă în loc de majoritatea calificată) și, pe de altă parte, redactarea hotărârilor de respingere a numirii domnului George Orbean în funcția de Președinte Director General al TVR și de numire în funcție a doamnei Monica Ghiurco.
Procedura abuzivă a conducerii Parlamentului României a determinat PNL să utilizeze acest mijloc constituțional tocmai pentru a sancționa abuzul de putere exercitat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UNPR, campioana fărădelegilor în procesul legislativ și care recurge la repetate ilegalități pentru a-și îndeplini scopurile politice.
Considerăm că trebuie să stopăm aceste excese și să creăm premisele astfel încât Parlamentul României să funcționeze într-un cadru constituțional și democratic.
Având în vedere aceste considerente, PNL solicită Curții Constituționale să constate:
- neconstituționalitatea dispozițiilor din art.19 alin.(1) și alin.(7) teza I din Legea nr.47/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune;
- neconstituționalitatea Hotărârii nr. 5/2016 în privința motivului extrinsec referitor la procedura de adoptare a acesteia prin majoritate calificată și nu prin majoritate simplă așa cum dispune art.76 alin.(2) din Constituția României;
- încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(4) și alin.(5), art.142 alin.(1) și art.147 alin.(4) din Constituția României, materializat în principiul colaborării loiale între Parlament și Curtea Constituțională prin refuzul Parlamentului de a redacta hotărârile privind respingerea numirii în funcție a domnului George Orbean în funcția de Președinte Director General al SRTv, în data de 29 martie 2016 și de numire/respingere a numirii doamnei Monica Ghiurco în funcția de Președinte Director General al SRTv la data de 11 aprilie 2016.
PNL își propune, pe această cale, să fie soluționată criza în care se află SRTV și să se constate că șeful TVR a fost validat prin votul plenului Parlamentului cu îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate, respectiv condiția de cvorum (326 membri prezenți, din 542 membri) și condiția de a obține majoritatea voturilor din cei prezenți (194 pentru).
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 21 ianuarie 2020, 23:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro