Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Moțiunea simplă depusă astăzi de către Grupurile parlamentare ale PNL și PDL vizează politica Ministerului de Finanțe, fiind un semnal de alarmă în privința direcției economice greșite spre care se îndreaptă România, spre un dezastru economic și bugetar.
Parlamentarii Partidului Democrat Liberal și cei ai Partidului Național Liberal au condamnat lipsa de performanță economică și de orice fel de coerență și de predictibilitate a politicilor bugetare și fiscale ale Guvernului Ponta afirmând că sunt necesare măsuri pe termen lung care să depășească bătălia politică și interesele politice electorale punctuale.
În cadrul conferinței, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a menționat faptul că moțiunea simplă are în vedere trei direcții majore. În primul rând, lipsa de performanță economică și de orice fel de coerență și de predictibilitate a politicilor bugetare și fiscale, în al doilea rând, arată faptul că responsabilitatea revine ministrului Finanțelor, întrucât a ignorat toate semnalele venite din societate, toate avertismentele cu privire la consecințele negative ale măsurilor luate de Guvern, dar a ignorat și propunerile constructive ale opoziției. O a treia mențiune importantă se referă la faptul că finanțele României au ajuns pe mâna unei persoane nepotrivite pentru răspunderea unei asemenea funcții, depășită total de complexitatea problemelor din zona domeniul finanțelor și lipsită de înțelegere și viziune.
„Anul 2014 este pe cale să devină anul eșecului economic pentru România din cauza politicii de supraimpozitare și de tăiere de investiții aplicată de Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit datelor Eurostat, România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut și cea mai mare scădere economică dintre țările Uniunii Europene în al doilea trimestru din 2014, de 1% din PIB”, a precizat deputatul PNL.
„Deputatii ACL au depus această moțiune deoarece consideră că principalul vinovat al intrării României în recesiune este Guvernul Ponta, iar acest lucru este confirmat de analiștii economici, reprezentanții mediului de afaceri, creditorii internaționali”, a menționat deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu.
Prin moțiunea depusă, Grupurile parlamentare ale PNL și PDL solicită ministrului Finanțelor Publice să prezinte: politicile fiscale pe care Guvernul le va implementa pentru oprirea declinului economic, ieșirea din recesiune și relansarea creșterii economice; calendarul revizuirii și rescrierii Codului fiscal, a altor inițiative legislative din domeniu, cu respectarea prevederilor legale de transparență și de consultare a factorilor implicați, care să ușureze povara fiscală a întreprinzătorilor; măsurile instituționale și administrativ-organizatorice pe care le are în vedere în scopul îmbunătățirii colectării veniturilor la buget; politicile guvernamentale privind crearea de noi locuri de muncă și de stimulare reală a mediului de afaceri; măsurile pe care le va întreprinde pentru corelarea prevederilor din bugetul de stat cu absorbția mult mai bună a fondurilor europene, o cale sigură și ieftină de a investi în economie.
„Un răspuns sincer și argumentat din partea ministrului Finanțelor Publice, însoțit de soluții viabile la cauzele recesiunii poate da o șansă economiei românești. În caz contrar, ar fi bine ca doamna ministru Petrescu să renunțe de bunăvoie la încrederea acordată de Parlament și să-și caute alt loc de muncă, creat ca urmare a măsurilor aplicate de domnia sa”, a mai subliniat în cadrul conferinței deputatul Eugen Nicolăescu.
De asemenea, deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu a susținut faptul că politica de supra-impozitare și de tăiere a investițiilor reprezintă cauza principală a intrării României în recesiune, iar datele INS reflectă acest lucru: tăierea investițiilor publice și scăderea investițiilor în economie cu 9,1% în primul semestru din 2014 au dus la declinul activității din domeniul construcțiilor cu 10%, influențând în mod dezastruos situația locurilor de muncă în sectorul privat.
„Cerem lui Victor Ponta și ministrului de Finanțe responsabilitate în utilizarea banului public, transparență în utilizarea acestuia și oprirea scurgerii banilor publici în buzunarele clientelei PSD. Doamna ministru al Finanțelor ar trebui să vină în fața Parlamentului să spună dacă vrea să renunțe la această politică dezastruoasă pentru mediul de afaceri și pentru români sau vrea să continue cu această politică. În cazul în care vrea să continue cu această politică ar trebui să-și dea demisia sau să plece”, a mai adăugat deputatul PDL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 27 ianuarie 2020, 20:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro