Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
ovidiuraetchi.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu Alexandru Raețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ovidiu Raețchi (Grup PNL)
Vicepreședintele PNL București, domnul deputat Ovidiu Raețchi, propune premierului Dacian Cioloș acordarea unor drepturi sistate personalului militar și polițiștilor: ”În contextul creșterii economice, dar și a înrăutățirii situației de securitate din zonă se impune o dezbatere pe această temă”

Vicepreședintele PNL București, domnul deputat Ovidiu Raețchi, îi propune premierului Dacian Cioloș acordarea unor drepturi personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, sistate și amânate prin ordonanțe de urgență din cauza contextului economic.

Această propunere vine în contextul în care, potrivit datelor Eurostat publicate săptămâna trecută, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, dar și pe fondul înrăutățirii situației de securitate din zonă care impune o regândire a acestui aspect. Printre drepturile menționate mai sus se numără acordarea integrală a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit cu data de 1 ianuarie 2017, dar și urgentarea finalizării recalculării pensiilor militare:
“În toate statele occidentale, personalul militar/polițist beneficiază de legi specifice și prevederi speciale care nu sunt altceva decât o compensație pentru o serie de privațiuni și interdicții prevăzute în statutul cadrelor militare/polițiștilor precum și pentru faptul că îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și misiunilor poate merge până la sacrificiul vieții. Pornind de la deteriorarea clară a situației de securitate din zonă, dar și în contextul în care România a avut cea mai mare creștere economică dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, consider că ar fi oportună o dezbatere despre acordarea unor drepturi sistate personalului militar și politiștilor în perspectiva bugetului pe 2017. În primul rând, potrivit O.U.G. nr. 20/2016, un procent de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit sistată în 2009 s-a acordat începând cu 1 august 2016, urmând ca doar în august 2017 să se acorde și diferența până la 100%. Pentru a nu mai amâna, îi sugerez pe această cale premierului Cioloș să ia în calcul ca respectiva diferență ce reprezintă suma compensatorie să fie acordată cu data de 1 ianuarie 2017, personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, prin includerea sa în legea bugetului și nu de la data de 1 august 2017, termen prevăzut în OUG nr. 20/2015. Din numeroasele discuții purtate cu reprezentanții militarilor și polițiștilor, aceștia au precizat faptul că, în proiectul inițial al OUG, supus spre consultare și dezbatere publică, era prevăzut ca respectiva sumă compensatorie să fie acordată integral cu data de 1 august 2016 și nu în două etape, iar actuala situație a generat o stare de nemulțumire în sistem”.
Membru al Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională, deputatul PNL a solicitat totodată și urgentarea și finalizarea recalculării pensiilor militare în cel mai scurt timp:
„Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare ce a fost modificată prin O.U.G. nr. 57/2015 prevede că recalcularea pensiilor se va realiza <în termen de maxim 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii>. Mai exact, acest lucru înseamnă că recalcularea se va finaliza în cel mai fericit caz la finalul anului 2017, dar în practică putem vorbi chiar de prorogarea termenului și în anul 2018. Potrivit discuțiilor avute cu o serie de pensionari militari, se pare că această activitate a fost deja finalizată pentru o anumită categorie de ofițeri superiori și generali care au deținut funcții de conducere în instituțiile de apărare ordine publică și siguranță națională, în timp ce restul mai au destul de așteptat, fapt care a creat o stare de nemulțumire și frustrare în rândul acestora. În acest context, solicitarea este aceea ca guvernul Cioloș să ia în calcul urgentarea procedurilor de recalculare a pensiilor militare, în cel mai scurt timp posibil, în vederea încadrării în termenul prevăzut de legislația în vigoare”.
Deputatul PNL a subliniat că o altă nemulțumire din sistem privește faptul că în anul 2016 s-a sistat acordarea ajutoarelor sau a indemnizațiilor la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă, drepturi prevăzute în Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unică a personalului plătiti din fonduri publice:
„O altă cerință este aceea a eliminării art. 11 din O.U.G. nr. 57/2015, care prevede că ,,în anul 2016, dispozițiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, după caz, a indemnizațiilor la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică”. Această situație a creat o stare de nemulțumire la nivelul pensionarilor militari, iar o parte importantă din cei ce se încadrează în prevederile legale menționate au acționat în judecată instituțiile din care au făcut parte și au câștigat respectivele drepturi prin hotărâri definitive. Nu în ultimul rând, deși ne aflăm în an electoral, în preajma alegerilor parlamentare și presiunea asupra bugetului este ridicată, consider că este important să precizez că solicitarea mea către premierul Cioloș își propune ca personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor să fie tratați cu același respect de care se bucură aceste categorii la nivelul statelor occidentale, precum și în țările membre NATO”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 22 noiembrie 2019, 14:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro