Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
ovidiuraetchi.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu Alexandru Raețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ovidiu Raețchi (Grup PNL)
Deputatul PNL Diaspora Ovidiu Raețchi: Este necesară o cooperare mai strânsă între consulate și comunitățile de români din zona Orientului Mijociu pentru a rezolva cât mai rapid cazuri precum cel al Stelianei Corban

În urmă cu nici două săptămâni, am fost contactat de doamna Steliana Corban, căsătorită cu un cetățean egiptean, care m-a rugat să o ajut în legătură cu situația disperată în care se afla.

Soțul i-a răpit fetița în luna iunie, după ce cele două - mamă și fiică - au stat sechestrate într-un apartament timp de o săptămână. Mama ne-a relatat că a fost bătută și amenințată că nu își va mai vedea niciodată copilul. A fost dusă cu forța la aeroport și s-a întors în România, unde a încercat - susține ea - în lipsa unui suport de la autorități, să deschidă singură un proces. Mai mult, doamna Corban a descoperit că soțul a comis numeroase infracțiuni în Italia și îi cere bani ca să își mai vadă fetița. Aceasta nu le cunoaște pe persoanele din casa în care a fost dusă și nu vorbește decât limba română. După ce am făcut cunoscută această poveste opiniei publice, doamna a fost contactată de autorități pentru a rezolva situația astfel încât mama și fiica să fie din nou împreună, în cel mai scurt timp.
Din păcate, cazul doamnei Steliana Corban - care depune toate eforturile să își recupereze fetița răpită de soț - nu este singular. În calitate de parlamentar de Diaspora pe zona Orientului Mijlociu, m-am confruntat, în mandatul meu, de mai multe ori cu astfel de situații. Rezolvarea a venit, de fiecare dată, urmare a unei colaborări dintre comunitatea românească, autoritățile egiptene și ministerul de Externe. De aceea, consider că implicarea comunității de români din Egipt este foarte importantă în cazuri precum cel al doamnei Steliana Corban și se impune realizarea unei cooperări cât mai strânse între aceste comunități, pe de o parte, și ambasadă și consulat, pe de altă parte. Acesta este unul dintre motivele pentru care voi susține, în cel mai scurt timp, înființarea unei asociații formată din membri ai comunității de români din zona Orientului Mijlociu, dispuși să intervină în sprijinul soluționării unor cazuri precum cel al doamnei Corban.
De asemenea, una dintre cele mai importante realizări ale actualului legislativ o reprezintă adoptarea unei inițiative legislative pe care am inițiat-o și susținut-o și care vizează înființarea Centrelor comunitare românești în străinătate prin care statul se va asigura că există o bună colaborare și coordonare a activității românilor din străinătate la nivel de comunitate. Acestea pot fi înființate dacă la nivelul misiunilor diplomatice ale României sunt înregistrați cel puțin 5.000 de cetățeni români. Trebuie să ne asigurăm că Centrele comunitare românești devin funcționale și eficiente în cel mai scurt timp.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 14 noiembrie 2019, 23:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro