primit de la domnul deputat Ovidiu Alexandru Raețchi (Grup PNL)
PNL a depus încă din 2014 un proiect de lege prin care procedurile pentru ridicarea imunității erau simplificate semnificativ

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a afirmat că PNL a depus o propunere legislativă încă din 2014, ținută la sertar de majoritatea parlamentară, prin care procedurile de ridicare a imunității sunt simplificate substanțial.

“În urmă cu mai bine de doi ani, PNL a depus o inițiativă legislativă prin care procedurile de ridicare a imunității erau simplificate, una din prevederile principale fiind aceea că votul parlamentarilor urma să se desfășoare electronic, deschis, cu înregistrarea numelor celor care votează și a modului în care votează. Din motive politice și care țin de majoritatea parlamentară dirijată de PSD, această inițiativă legislativă a rămas la sertar și doar la stadiul de proiect. De asemenea, proiectul prevede ca votul pe o cerere a justiției de ridicare de imunitate să se dea în 48 de ore. În plus, prin această inițiativă, parlamentarii nu ar urma să se mai pronunțe în legătură cu temeinicia probelor și oportunitatea arestării.”
Parlamentarul liberal a adăugat că adoptarea proiectului ar conduce la recredibilizarea Legislativului:
“Anchetele justiției nu trebuie să mai fie îngreunate de Parlament, parlamentarii nu se mai pot substitui procurorilor și judecătorilor. În plus, adoptarea acestui proiect ar reprezenta debutul unui proces de recredibilizare a Parlamentului și i-ar responsabiliza pe aleși, care nu s-ar mai ascunde în spatele unui vot secret. Respingerea ridicării imunității senatorului Gabriel Oprea reprezintă doar cel mai recent eveniment dintr-un lung șir de acțiuni nedrepte și imorale ale Parlamentului si care trebuie să se încheie”.