Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
ovidiuraetchi.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu Alexandru Raețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ovidiu Raețchi (Grup PC)
Intreținerea terenurilor intravilane ce fac obiectul proprietății particularilor

Deputatul conservator Ovidiu Raețchi a depus o inițiativă legislativă care vizează întreținerea terenurilor intravilane ce fac obiectul proprietății particularilor.

O problemă de actualitate și de interes public o constituie terenurile neîntreținute de către proprietari, care – pe lângă impactul negativ asupra peisagisticii urbane – pot deveni adevărate focare de infecție și de criminalitate, punând în pericol sănătatea, viața și siguranța cetățenilor. Pe de altă parte, terenurile neîntreținute reprezintă o cauză importantă a înmulțirii câinilor comunitari.
În numeroase cazuri, reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, în speță consiliile locale și primarii, au încercat să ia măsuri în vederea sancționării proprietarilor care nu asigură o minimă igienizare a terenurilor, însă acestea s-au dovedit a fi insuficiente în vederea obținerii unor rezultate eficiente.
Având în vedere faptul că dreptul la ocrotirea sănătății și la un mediu sănătos și echilibrat ecologic este prevăzut în actele normative și reprezintă un obiectiv de interes public major, statul este obligat să ia măsurile necesare pentru asigurarea și întreținerea unui mediu sănătos prin elaborarea unei proceduri clare care să vina în sprijinul autorităților locale, în scopul remedierii situației, îmbunătățirii calității vieții cetățenilor și dezvoltării durabile a societății.
Persoanele fizice și juridice care dețin cu orice titlu (în proprietate, închiriere sau concesiune) terenuri virane sau construcții începute și nefinalizate în intravilan ar urma să aibă urmatoarele obligații:
a) să asigure întreținerea, deratizarea, dezinsecția și curățenia terenurilor prin tunderea periodică în decursul unui an a vegetației și eliminarea deșeurilor menajere și nemenajere aflate în incintă;
b) să asigure curățenia și ordinea la locurile de depozitare a materialelor de pe terenurile cu construcții nefinalizate pe care le dețin, precum și la căile de acces;
c) să ia măsuri pentru îngrădirea terenurilor virane și pentru înlăturarea deșeurilor;
d) să înștiințeze autoritățile competente în vederea îndepărtării câinilor comunitari ce ar putea pune în pericol viața sau integritatea fizică a unui individ.
Inspectorii din cadrul primăriilor au obligația de a efectua regulat, la o durata nu mai mare de 90 de zile, controale în vederea verificării obligațiilor prevăzute mai sus. În urma controalelor efectuate de către inspectorii primăriei, va fi întocmită o listă a terenurilor neîntreținute și vor fi identificați proprietarii acestora. Persoanele fizice sau juridice care nu respectă obligațiile prevăzute vor fi inștiințate de către Primărie, în termen de maxim 10 zile, printr-o notificare care va conține următoarele date:
a) starea terenului;
b) impactul negativ asupra sănătății populației;
c) obligația de întreținere și igienizare a terenului ;
d) sancțiunile în situația nerespectării legii.
În cazul în care în termen de 30 de zile de la primirea notificării proprietarul nu va lua măsurile care se impun pentru remedierea situației, Primăria va trimite o a doua notificare, prin care îi va comunica proprietarului faptul că, în baza prezentei legi, va demara, dupa termenul de 15 zile, procedura de igienizare/curățare a terenului iar cheltuielile ocazionate îi vor fi imputate acestuia. Primăria are obligația de a solicita judecătoriei competente încuviințarea accesului de intrare pe proprietate în baza căreia Primăria va efectua lucrările de întreținere și igienizare a spațiilor în cauză. Cheltuielile ocazionate vor fi recuperate pe cale legală, în baza situației de lucrări întocmite și verificate de o comisie de recepție numită în acest sens. Tarifele pentru lucrările de igienizare vor fi cele contractate de autoritatea publică locală pentru serviciile similare prestate pe domeniul public sau privat al localității.
În cazul în care în urma controalelor efectuate se certifică existența câinilor comunitari pe teren, inspectorii din cadrul primăriilor, în colaborare cu Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, precum și Administrația Domeniului Public vor demara de îndată procedurile în vederea îndepărtării acestora din teritoriu și repartizării în adăposturile specializate.
Persoanele fizice sau juridice care nu respectă obligațiile prevăzute de lege se sancționează cu amendă între 1.000 lei și 5.000 lei, în plus față de suportarea costului lucrărilor de igienizare.
Autoritățile administrației publice locale, prin intermediul Primăriei, Administrației Domeniului Public, Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, precum și Poliției Locale, sunt responsabile de aplicarea procedurii prevăzute de prezenta lege.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 17 noiembrie 2019, 2:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro