Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
ovidiuraetchi.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu Alexandru Raețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Comunitatea românilor din Emiratele Arabe Unite este una dintre cele mai importante și dinamice comunități românești din zona Colegiului 4, numărâd deja peste 5000 de cetățeni care lucrează în sectoare precum educația, sistemul sanitar, industria petrolieră, turismul, comerțul, transporturile, sistemul financiar-bancar, media.
Sunt români cu educație și calificare medie sau înaltă, care constituie – prin propria ținută – un excelent reprezentant al imaginii României în relația cu un partener de importanță strategica în zona Golfului. Plecând de la aceaste premise, comunitatea românescă din Dubai și Abu Dhabi a ridicat următoarele probleme:
 • Având în vedere eliminarea vizelor turistice pentru români de către partea emirateyă, statul român, prin Ministerul de Interne și serviciile specializate, trebuie să vegheze la păstrarea reputației și imaginii României peste hotare, dezvoltand programe specifice prin care sa avertizeze Emiratele Arabe Unite de eventualitatea deplasarii unor rețele de crimă organizată dinspre România spre țările Golfului. Deputatul Ovidiu Raețchi a pregatit, in acest sens, o serie de adrese si interpelari către instituțiile românești abilitate pentru a se asigura că exista o strategie de control și prevenire în această direcție.
 • Comunitatea românească din EAU a devenit una suficient de mare, de stabilă și de unită, încât să înceapă dezvoltarea unor instituții distincte de coeziune. Există deja, din inițiativa doamnei Carmen Paiu, o traditie a slujbelor de Crăciun și Paște oficiate de un preot român, în cadrul unei biserici ortodoxe. Avem, în coordonarea unor româin entuziaști, precum doamnele Eleonora Stoicescu sau Daniela Bradu, un proiect de Școala românească, proiect care va trebui sprijinit de Ministerul de Externe si Ministerul Educatiei. Există, de asemenea, o comunitate on-line românească însuflețită de domnul Tiberiu Iosub. Toate aceste nuclee comunitare au însă nevoie de sprijinul concret al statului român.
 • Trebuie să ne asiguram că afluxul de mână de lucru calificată dinspre România către Emiratele Arabe Unite este normat prin legi eficiente și complete – fără breșe – care să blocheze activitatea unor agenții de recrutare dispuse să-i înșele pe români. Lecția oferită de firma Galydra din Timișoara, care a păcălit un grup de muncitori români în cursul anului trecut, trebuie însușită de toate instituțiile statului român.
 • Imaginea României în EAU trebuie promovată în mod prioritar de Ministerul Turismului din România, având în vedere importanța economică a statelor Golfului. Până în acest moment, statul român nu a investit în imaginea sa într-o zonă cu mare potențial pentru turismul românesc. 5.
 • Diplomația și serviciul consular românesc în Emiratele Arabe Unite trebuie, de asemenea, să se bucure de o finanțare adecvată pentru importanța EAU în cadrul economiei mondiale.
  În cadrul discuțiilor purtate la Consulatul României din Dubai – în compania E.S. Dan Pârvulescu, consul-gerant interimar, precum și a doamnei viceconsul Nicoleta Teodorovici – și la Ambasada României din Abu Dhabi – în compania E.S. Adrian Măcelaru, ambasador, și a domnului Dorian Prisăcaru, ministru plenipotenețiar - s-a constatat oportunitatea înfiintării unui Grup parlamentar de prietenie România-EAU, o solicitare în acest sens fiind deja depusă astăzi, 22 mai, la Biroul permanent al Camerei Deputaților.
  Oamenii de afaceri din Dubai și Abu Dhabi au solicitat o prezență mult mai vie a businessului românesc în zona țărilor Golfului, având în vedere capacitatea de finanțare specială pe care aceste state o pot oferi și interesul lor pentru agricultură, IT, sectorul petrolier sau turismul românesc. Mediul de afaceri emiratez solicită mână de lucru calificată din România, insistând însă asupra unui cadru juridic rigid, care să responsabilizeze agențiile românești de recrutare. În luna iunie, de altfel, este așteptată o importantă vizită a ministrului Economiei din Emiratele Arabe Unite, domnul Sultan Al Mansouri.
  Despre această vizită, despre proiectele comunității românești din EAU, precum și despre dinamizarea relațiilor economice dintre România si Emirate, deputatul Ovidiu Alexandru Raețchi va discuta în cadrul întâlnirii de mâine, 23 mai, cu E.S. Ahmad Ali Hamed Al Mu’alla, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la București.
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 12 noiembrie 2019, 22:46
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro