Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
„Modificările Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, extrem de importante pentru comunitățile românești din străinătate”

Am votat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, un act normativ deosebit de important pentru viața comunităților românești din afara granițelor. În calitate de membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, susținerea proiectelor care vizează aceste comunități constituie o prioritate a mandatului meu de deputat!

Actul normativ are ca obiect de reglementare actualizarea și armonizarea dispozițiilor inițiale ale Legii 299/2007 cu situația actuală și evoluția comunităților românești, precum și corelarea acesteia cu Legea nr.321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora.
Proiectul de lege a fost dezbătut cu maximă seriozitate de către Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, după multe ore de dezbateri fiind admise un număr de 45 de amendamente la textul inițial al propunerii. Practic, legea care a fost trimisă la promulgare oferă posibilitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să acorde sprijin financiar românilor din diaspora, printr-un buget propriu destinat acestor finanțări, un aspect extrem de benefic în Anul Centenarului.
Legea are ca obiect de reglementare afirmarea și promovarea identității culturale, lingvistice și religioase a comunităților românești, facilitarea procesului de reintegrare a cetățenilor români cu reședința în străinătate care se reîntorc în țara și, cel mai important, extinderea ariei de acordare a unor drepturi românilor din afara granițelor.
Principalele modificări aduse Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni vizează creșterea numărului atașaților diplomatici pentru comunitățile românești din străinătate, dar și acordarea de burse de studiu în vederea aprofundării cunoștințelor de limba română și pentru afirmarea identității. De asemenea, va fi înființată Agenția pentru Cercetare, Strategie și Sprijin pentru Diaspora, care va urmări protejarea drepturilor românilor din străinătate, precum și sprijinirea acestora în vederea obținerii de finanțări nerambursabile din fondurile naționale și europene, consultanță pe tema facilităților fiscale eligibile românilor din diaspora pentru demararea de noi afaceri, precum și prezentarea opțiunilor de formare profesională, educațională și investițională existente în România.
La elaborarea acestui proiect de lege, Guvernul a luat în considerare dinamica și volatilitatea emigrației, precum și preocuparea statului român de a consolida identitar comunităților de români din străinătate, concomitent cu intenția de a-i determina să se reîntoarcă în țară.
Sunt convinsă că extinderea ariei de acordare a unor drepturi românilor din afara granițelor, fundamentată pe delimitarea clară a categoriei aparținând românilor de pretutindeni, va contribui în mod esențial la îmbunătățirea imaginii României și a percepției, nu o dată deformată, asupra prezenței românești în statele unde regăsesc aceste comunități. Pe de altă parte, legea își mai propune dezvoltarea și consolidarea mediului asociativ, în scopul evoluției în spirit european a românilor plecați din țară. În aceste condiții, Guvernul României, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, va deveni un partener credibil și implicat pentru toate asociațiile și organizațiile de români din afara granițelor care doresc să inițieze proiecte și programe destinate îmbunătățirii vieții comunităților românești.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 25 septembrie 2022, 19:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro