Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
„Accesul românilor la actul de cultură, încurajat de primirea tichetelor culturale”

Parlamentul României a votat recent un act normativ prin care angajații vor primi tichete culturale, în completarea beneficiilor acordate prin voucherele de vacanță. Această lege, care a fost promulgată de președintele țării, definește tichetele culturale ca fiind bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale.

Legea stipulează că sumele primite de salariați pot fi folosite pentru abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, dar și pentru achiziționarea de cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăși suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional.
Potrivit legii, valoarea nominală a unui tichet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei. Legea mai stipulează că este interzisă folosirea tichetului cultural pentru achiziția altor servicii sau bunuri în afara celor menționate.
Legea nr. 165/2018 reglementează modul și condițiile de acordare a biletelor de valoare angajaților. De asemenea, actul normativ unifică legislația privind acordarea tichetelor de masă, a tichetelor-cadou, tichetelor de creșă și a voucherelor de vacanță, și introduce noul tip de bilete de valoare, respectiv tichetul cultural. Introducerea acestor tichete culturale începând cu data de 1 ianuarie 2019 este o altă măsură benefică luată de Guvern și majoritatea parlamentară pentru îmbunătățirea calității vieții românilor. Acest sprijin vine după acordarea voucherelor de vacanță, prin intermediul cărora românii își susțin costurile de servicii turistice, cazare, masă și/sau de recuperare a capacității de muncă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 3:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro