Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Modificarea Legii cadastrului, un pas important pentru finalizarea înregistrării tuturor proprietăților din România

Problemele unui număr însemnat de români legate de proprietatea terenurilor vor fi rezolvate după intrarea în vigoare a unui nou act normativ, adoptat recent de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Este vorba despre votul dat proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.31/2018, privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996.

Această inițiativă legislativă conferă cadrul optim în vederea dinamizării înregistrărilor imobiliare în sistemul național integrat de cadastru și carte funciară. Noua lege vizează finalizarea procesului de cadastrare în România, prin înscrierea sistematică gratuită a imobilelor și terenurilor de pe teritoriul țării.
Guvernul României și-a stabilit o prioritate din realizarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, care trebuie finalizat până în anul 2023, conform obligațiilor asumate prin programul de guvernare. În acest condiții, aplicarea etapizată a prevederilor acestui Program constituie o necesitate absolută, având în vedere efectele benefice pe termen lung a finalizării proceselor legate de înregistrarea tuturor proprietăților românilor. Principalele efecte vor fi dezvoltarea agriculturii, prin crearea de noi afaceri și locuri de muncă în domeniu, majorarea ratei de absorbție a fondurilor europene, optimizarea investițiilor din infrastructură, precum și creșterea dezvoltării economice generale a țării.
Noua lege prevede că până la data de 31 decembrie 2018 se va constitui și va funcționa, la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești, cel puțin un birou de cadastru și publicitate imobiliară, în subordinea oficiilor teritoriale. De asemenea, sumele plătite pentru acțiunile de cadastru vor fi cuprinse între 60 și maximum 132 de lei/imobil, în funcție de gradul de dificultate al lucrării și vor fi finanțate de ANCPI. Prin acest act normativ se va diminua și termenul de soluționare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică, de la 60 la 30 de zile. Nu în ultimul rând, noua lege introduce prevederea ca prima înregistrare de cadastru să se poată face în baza certificatului de moștenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.
Realizarea sistemului cadastral al României va putea fi accelerată de importantele sume alocate de Uniunea Europeană pentru derularea politicilor agricole comune. Autoritățile statului își propun impulsionarea înregistrării imobilelor și terenurilor aflate îndeosebi în zonele în care au loc proiecte de investiții, în infrastructură, energie, transport, astfel încât exproprierile să survină rapid și fără blocaje birocratice.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 19:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro