Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
„Tinerii proveniți din sistemul instituționalizat vor fi angajați în instituțiile publice”

Parlamentul României a votat recent Legea nr. 189/2018 privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajați. Actul normativ este deosebit de important pentru tinerii care se confruntă cu diferite dizabilități, precum și pentru cei proveniți din sistemul de protecție, deoarece le va permite să aibă prioritate la angajare în cadrul instituțiilor statului.

Facilitatea acordată se referă la repartizarea unui procent de 5% din posturile existente și bugetate, specifice personalului contractual, raportat la numărul total de angajați cu contract individual de muncă, care urmează să fie destinate prin contract individual de muncă acestor tineri.
Conform legii recent promulgate, tinerii dezavantajați sunt persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de un an, care se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acest sistem, ori au copil/copii în întreținere, s-au aflat sau se află în evidența serviciului de probațiune, se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate, dintre cele prevăzute de Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, ori a unei alte măsuri neprivative, precum amânarea aplicării pedepsei sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.
Legea dă posibilitatea tinerilor dezavantajați de a fi încadrați în instituțiile publice pe o perioadă determinată de 24 de luni. Astfel, aceștia vor dobândi expertiza, vechimea și competențele profesionale imperios necesare pentru cariera lor ulterioară, ce vor putea fi valorificate în mod judicios pe piața muncii. Practic, legea stimulează incluziunea socială a tinerilor instituționalizați și dezavantajați, care vor primi astfel o șansă uriașă pentru a avea o viață decentă și o carieră profesională apropiată de cea normală.
Nu în ultimul rând, acest act normativ va responsabiliza comunitățile locale și administrațiile publice, în vederea sprijinirii integrării tinerilor cu probleme în câmpul muncii, dar și în viața socială a localităților.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 2:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro