Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Modificări legislative concrete pentru diminuarea risipei alimentare

Zilele trecute a fost promulgată Legea nr.200/20 iulie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, votată de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Actul normativ impune reguli clare cu privire la creșterea procentului de diminuare a risipei alimentare, un fenomen îngrijorător la nivelul Uniunii Europene, unde sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane tone de alimente, respectiv 20% din totalul alimentelor produse. Datele statistice arată faptul că în România se risipește peste 10% din mâncarea cumpărată. Astfel, având în vedere că cel mai mare procent din banii câștigați de români sunt folosiți pentru hrană, aceste sume sunt pur și simplu irosite, având în vedere că 10% din alimente ajung la gunoi. Conform studiilor efectuate, cei care risipesc hrană mai mult de 10% se aprovizionează preponderent din supermarketuri și în proporție mai mică din alte surse, precum magazine mici, piața agroalimentară sau de la țară.
Legea 200/2018 elimină disfuncționalitățile existente în vechiul act normativ, Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care era inaplicabilă din cauza lipsei unor prevederi clare, precise și fără echivoc. Noua lege va avea drept scop punerea în ordine a activităților de diminuare a risipei alimentare, prin aducerea unor prevederi concrete în fluxul de comercializare al alimentelor, care până acum era dificil de gestionat din punct de vedere sanitar - veterinar și fiscal.
Actul normativ oferă operatorilor economici din sectorul agroalimentar posibilitatea de a lua măsuri concrete de prevenire a risipei alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, conform legislației în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, către operatorii receptori, care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu asumarea responsabilității privind îndeplinirea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor. Aceste produse pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale, cu excepția produselor alimentare perisabile.
În acest fel, agenții economici trebuie să implementeze măsurile prevăzute de lege înainte de neutralizarea deșeurilor generate de aruncarea alimentelor. De asemenea, operatorii din domeniul agroalimentar vor fi obligați să pună la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 18:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro