Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
„Noua lege a pensiilor va reda demnitatea persoanelor vârstnice”

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat dezbaterea publică privind noua Lege a pensiilor, un act normativ deosebit de important pentru toți românii, nu doar pentru persoanele vârstnice.

Noua inițiativă legislativă cuprinde o serie de îmbunătățiri substanțiale față de legea aflată acum în vigoare și, de asemenea, corectează inechitățile existente în sistemul public de pensii. Actualul proiect al Legii pensiilor, care urmează să fie dezbătut de Legislativ în sesiunea parlamentară de toamnă, va fi în măsură să ofere pensionarilor un venit corect, care să le permită să aibă un trai decent și o viață demnă după mulți ani de muncă.
Fundamental pentru români, și pentru dâmbovițeni în special, este faptul că proiectul de lege stipulează în mod expres că nicio pensie în plată nu va scădea. Mai exact, dacă în urma recalculărilor va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menține pensia primită inițial. Totodată, nu se vor modifica nici vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.
Cele mai relevante noutăți ale noii Legi a pensiilor se referă la introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive, asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Actul normativ mai prevede menținerea celor patru categorii de pensii de până acum, respectiv de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș, cu anumite modificări de structură.
Odată cu intrarea în vigoarea a acestui act normativ, vor dispărea definitiv situațiile discreționare și discriminatorii existente în trecut în sistemul public de pensii. Concret, vor fi eliminate cazurile în care oameni care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, au beneficiat de pensii diferite valoric. De asemenea, vor fi eradicate și spețele abuzive în care femeile primeau pensii mai mici decât bărbații, chiar dacă erau la egalitate în ceea ce privește vechimea, condițiile și contribuțiile, iar prin actul normativ pensiile în discuție se egalizează.
Proiectul acestui act normativ este structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială și imprescriptibilitate, fiind unul dintre punctele forte ale Programului de Guvernare al PSD. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022 valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu procentul inflației.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 18:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro