Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Românii vor plăti mai puțin pentru întreținerea pe timp de iarnă
După reducerea taxei pe valoarea adăugată la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, Legislativul a adoptat recent o altă lege menită să ușureze traiul de zi cu zi al românilor.

Astfel, în urma votării proiectului de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, adoptat de Camera Deputaților ca for decizional, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe energia termică destinată populației, respectiv apa caldă și căldura livrată în sistemul centralizat, va fi redusă, începând cu 1 ianuarie anul viitor, de la 19% la 5%.
Actul normativ mai prevede acordarea posibilității ca serviciile publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat să poată fi efectuate, în totalitate sau parțial, și de către operatori privați, prin concesionare sau parteneriat public-privat. De asemenea, prin această lege vor fi simplificate debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate de termoficare, fiind eliminată obligația de a se obține în acest sens acordul vecinilor de apartament, așa cum se stipula până acum. Astfel, noua lege își propune reducerea considerabilă a numărului debranșărilor, mai ales având în vedere siguranța sistemului centralizat de termoficare este, atât ca preț, cât și în ceea ce privește inexistența riscurilor de explozie.
Diminuarea taxei pe valoarea adăugată pentru energia termică destinată populației, respectiv apa caldă și căldura livrată în sistemul centralizat, va reduce considerabil costurile populației cu întreținerea locuințelor. Acestea vor fi aduse la un nivel suportabil inclusiv pentru familiile cu probleme materiale sau sociale, precum și pentru persoanele vârstnice, care aveau până acum dificultăți în a-și achita agentul termic pe perioada rece.
Măsura mai are ca efect pozitiv imediat mai mulți bani în buzunarele populației, ce pot fi folosiți pentru alte necesități imperioase ale vieții cotidiene. Legea va duce la reducerea costurilor legate de întreținerea locuințelor, capitol la care românii au cheltuieli mult mai mari decât cetățenii celorlalte țări din Uniunea Europeană. Conform informații furnizate de Eurostat, în România se depășește cu mult pragul de 40%, considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie, în ceea ce privește cheltuielile curente.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 18:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro