Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Internshipul - un pas important pentru integrarea tinerilor pe piața muncii din România

Mă bucur să anunț tinerii români că a intrat în vigoare Legea nr. 176/2018 privind internshipul, votată de Parlamentul României. Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea modalităților de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în special. Scopul legii este acela de a orienta tinerii către dezvoltarea aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează programul de internship, astfel încât aceștia să acumuleze experiența profesională necesară care să le faciliteze ulterior tranziția de la sistemul educațional în piața muncii.

Este o realitate faptul că tinerii români, ca și ceilalți tineri din țările Uniunii Europene, au nevoie de susținere pentru a se integra în muncă, mai ales pe fondul lipsei specialiștilor din multe domenii și a ratei ridicate a șomajului din rândul tinerilor cu vârste de până la 30 de ani. În acest context, oferirea unor posibilități reale de a participa la programe de internship, care să le lărgească perspectivele ulterioare de a se integra mai ușor în locurile de muncă dorite, constituia o necesitate pentru România.
Legea oferă persoanelor cu vârsta de peste 16 ani șansa de a putea acumula experiență la locul de muncă, iar persoanele juridice au posibilitatea de a încheia un număr de contracte de internship echivalent cu maxim 5% din numărul angajaților. Această lege este benefică nu doar pentru tinerii care doresc să dobândească o experiență consistentă, ci și pentru angajatori, care vor putea iniția programe de internship, respectiv stagii de practică destinate tinerilor, pentru a le oferi șansa de a învăța meseria aleasă chiar LA viitorul loc de muncă.
Principalul obiectiv al Legii nr. 176/2018 privind internship-ul este, așadar, integrarea tinerilor pe piața forței de muncă, prin crearea de oportunități de pregătire teoretică și practică pe parcursul unei perioada de maxim șase luni. Pe durata președinției României la Consiliul Uniunii Europene, contractul de internship poate ajunge la un an, având în vedere necesarul uman existent pentru acest eveniment major.
Actul normativ oferă tinerilor o șansă concretă de a participa la aceste programe de practică, care vor fi remunerate cu o indemnizație de internship în valoare de cel puțin 50% din echivalentul salariului de bază minim brut pe țară. De asemenea, potrivit Legii 176/2018, firmele care, în 60 de zile de la încheierea programului de internship, încheie un contract de muncă cu beneficiarul, vor primi din partea statului o primă de promovare a angajării de 1.000 de euro, dacă persoana în cauză rămâne angajată timp de doi ani. În acest fel, persoanele juridice sunt încurajate să angajeze acei tineri dornici de performanță și continuitate la locul de muncă, capabili și interesați să-și demonstreze competențele profesionale.
Reglementarea legislativă reprezintă un sprijin concret al Guvernului PSD și a majorității parlamentare pentru integrarea pe piața muncii a tinerilor noștri. România are tineri extrem de talentați, olimpici, performanți, care și-au demonstrat în repetate rânduri valoarea și potențialul impresionant. Aplicarea Legii internship-ului va avea și alte efecte pozitive, precum familiarizarea și integrarea tinerilor cu și la locul de muncă, fapt ce le oferă avantaje palpabile atât pentru viitorul lor, cât și pentru antreprenorii care vor să își pregătească forța de muncă.
Nu în ultimul rând, sunt convinsă că accesarea programelor de internship de către cât mai mulți tineri va diminua exodul acestora către alte piețe de muncă din străinătate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 4:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro