Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Șapte ani de la Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic România-SUA

Zilele trecute am aniversat șapte ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, fără îndoială unul dintre documentele vitale pentru societatea românească.

Reamintirea acestei Declarații Comune, semnată la 13 septembrie 2011, la Washington, este un foarte bun prilej de rememorare a facilităților de care România s-a bucurat în cei șapte ani, precum și a progreselor înregistrate sub aspectul dinamizării relațiilor bilaterale dintre cele două țări.
Documentul amintit a avut un efect extrem de pozitiv pentru România, atât în contextul economic, cât si în plan politico-militar, și mai ales, în ceea ce privește intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel dintre țara noastră și SUA. În acest context, dezvoltarea și extinderea Parteneriatului Strategic constituie unul dintre obiectivele primordiale ale politicii externe românești și pentru anii următori, iar Guvernul României a reiterat constant acest angajament. De altfel, în ultima perioadă, evoluția acestui Parteneriat Strategic, cuprins și în Programul de Guvernare al PSD, a atins un nivel de dezvoltare maximal, iar temele fundamentale de implementare sunt respectate cu strictețe.
De asemenea, recent a fost înființat Comitetul interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din Parteneriatul strategic cu SUA si a altor proiecte bilaterale România – SUA. Acesta se va întruni trimestrial sau ori de câte ori va fi nevoie, obiectivul fiind monitorizarea stadiului implementării proiectelor bilaterale România - SUA.
Evident că problemele din arealul Mării Negre, precum și permanentele permutări de forțe ale Rusiei, sunt în atenția NATO. În acest context, statul român a solicitat o consecvență directă și o mai mare implicare a forului nord-atlantic, cu referire la amenințările și permanente venite din estul continentului. Aceasta cu atât mai mult cu cât România și-a atins obiectivele fixate de NATO, respectiv alocarea a 2% din PIB Apărării, fapt ce ar trebui să ne poziționeze la masa la care se iau marile decizii în zona noastră.
Parteneriatul Strategic cu SUA constituie o garanție pentru securitatea României și un factor determinant în progresul economic și social, reprezentând pilonul principal al politicii externe și de securitate a României, precum și un element fundamental în modelarea profilului strategic al țării noastre. Totodată, cooperarea strategică România – SUA aduce o contribuție esențială pentru consolidarea rolului țării noastre de furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și global. Guvernul României și-a prezentat obligația de a se angaja să dezvolte și să aprofundeze toate dimensiunile acestui parteneriat, în special domeniile apărării, securității, comerțului și investițiilor.
România va rămâne pe viitor același partener strategic loial și consecvent al SUA, iar Executivul de la București va continua să prezinte garanțiile de securitate de care aliații noștri americani au nevoie pe flancul estic al NATO.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 2:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro