Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudia Gilia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Claudia Gilia (Grupul parlamentar al PSD)
Fapte, nu vorbe: La Guvern s-a dat startul celui mai mare proiect european pentru îngrijirea copiilor!

Felicitări doamnei ministru Rovana Plumb și doamnei președinte ANPDCA Gabriela Coman pentru semnarea protocolului de colaborare în vederea implementării proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Este un proiect în valoare de 568 de milioane de euro, care va fi implementat în întreaga țară.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu sprijinul Guvernului și cu susținerea financiară din partea Uniunii Europene, va implementa un proiect pentru susținerea copiilor aflați în grija statului și a asistenților maternali.
Astfel, 15.000 de asistenți maternali vor beneficia de un program de formare profesională și se va crea o rețea de asistență maternală dezvoltată în toate județele țării. Se va urmări creșterea calității sistemului de asistență socială prin sprijinirea asistenților maternali cu ajutorul unei platforme digitale și a unor cursuri de pregătire la cel mai înalt nivel. Se va dezvolta o rețea de asistență maternală menită să contribuie direct la asigurarea unei alternative de protecție de tip familial pentru copiii care vor necesita o măsură specială de protecție.
Se estimează că numărul asistenților maternali va crește cu 4.000 de noi membri. Aceștia vor contribui la continuarea procesului de închidere a instituțiilor de tip clasic, proces estimat a se finaliza în 2020.
Astfel, statul continuă eforturile de a asigura un mediu familial copiilor instituționalizați, care pot beneficia de o tranziție ”normală” către integrarea în comunitate.
Am sprijinit și voi sprijini în Parlament inițiative legislative care vor veni în ajutorul copiilor instituționalizați. Acest proiect este unul care oferă copiilor instituționalizați oportunitatea de a beneficia de protecție, iubire și educație într-un mediu familial.
Copiii trebuie iubiți, îngrijiți și crescuți în cele mai bune condiții posibile. Avem obligația să ne implicăm și să contribuim în Parlament la îmbunătățirea legislației în acest sens. În acest moment, în Parlament dezbatem un proiect de lege privind procedura adopției. Se va reduce perioada de ședere a copilului în sistemul de protecție, se vor urgenta procedurile de dobândire și menținere a statutului de copil adoptabil, evaluarea cazurilor adoptabile va fi mai flexibilă, iar etapele de monitorizare post-adopție vor veni în sprijinul beneficiarilor.
Guvernul PSD-ALDE a făcut încă un pas important pentru a asigura un mediu familial de îngrijire pentru copiii instituționalizați, în procesul de tranziție către îngrijirea acestora în comunitate. Aproape de oameni!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 2:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro