Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
https://www.facebook.com/IonutStroe.ro/
www.ionutstroe.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ionuț-Marian Stroe > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Stroe (Grup PNL)

Deputatul liberal Ionuț Stroe, șeful delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat, marți, 4 februarie 2014, în cadrul unei conferințe de presă concluziile primei sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc în perioada 27-31 ianuarie, la Strasbourg.

În cadrul sesiunii de iarnă, domnul Ionuț Stroe a fost ales vipreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din cadrul APCE.
Pe agenda acestei prime sesiuni s-au regăsit teme importante care au vizat problema cooperării bilaterale între state, precum și chestiuni aflate în atenția Adunării de la Strasbourg, cum ar fi reforma acestei instituții, protecția drepturilor omului în statele membre, promovarea statului de drept și a democrației.
Contribuția liberalilor din delegația parlamentară română a fost una consistentă, demonstrând implicarea în mecanismul de luare a deciziilor, și a constat în apelurile lansate de către doi dintre deputații PNL prezenți la Strasbourg: Alina Gorghiu și Ionuț Stroe, precum și în discuții focusate cu reprezentanții Turciei, Poloniei și Canadei pe dosare de interes major.
”Au existat mai multe întâlniri bilaterale pe care le-am avut cu țări cu care suntem în strânsă legătură, aici doresc să amintesc întâlnirea bilaterală la nivel de delegații parlamentare cu Turcia și cu Polonia, state cu care dezvoltăm relații apropiate. A avut loc și o întâlnire solicitată de către delegația Canadei, în care s-a discutat despre acordul economic-comercial de care canadienii sunt interesați și, în egală măsură, și de interesul nostru în legătură cu liberalizarea sistemului de vize pentru Canada. Această negociere va continua și la nivel de executiv între Canada și România, pentru că dacă ei își doresc o liberă circulație a mărfurilor și a afacerilor pe piața europeană, noi ne dorim al rândul nostru să avem libertate de mișcare în zona Canadei. Noi ne-am exprimat intenția de a vota Acordul Economic și Comercial Comprehensiv al UE cu Canada (CETA), dar este normal să beneficiem și noi, ca stat UE, de o liberalizare a dreptului de circulație a cetățenilor noștri în spațiul canadian ”, a punctat liberalul Ionuț Stroe în cadrul conferinței de presă.
Problematica migrației a fost abordată de către șeful delegației Parlamentului României la APCE, deputatul Ionuț Stroe, în sensul recunoașterii beneficiilor migrației în Europa și, implicit, a valorii muncii românilor pentru țările care îi găzduiesc: „În calitate de membru al Comisiei pentru migrație, refugiați și persoane strămutate și de raportor al aceleiași comisii pe probleme de migrație am atras atenția asupra derapajelor înregistrate în unele state europene, prin care se încearcă îngrădirea unei libertăți europene fundamentale garantată prin tratate, cum este libertatea de mișcare a forței de muncă. Am subliniat nevoia de implicare a politicienilor europeni care trebuie să explice cetățenilor lor faptul că o piață a muncii deschisă, menită să ofere șanse egale tuturor, ceea ce le-ar aduce avantaje economice importante. La rândul său, colega mea, doamna Alina Gorghiu, a întărit nevoia unui efort comun în a respecta drepturile și libertățile, indiferent de rasă, etnie, naționalitate sau sex, pentru a descuraja discursul xenofob și intolerant față de migranți și de a combate în mod activ stereotipurile care s-au demonstrat a fi greșite cu mult timp în urmă”.
Cu ocazia acestei prime reuniuni a fost recunoscută importanța contribuției delegației liberale și a României în cadrul APCE.
”Prima sesiune din acest an a APCE a fost una extrem de importantă care a dat tonul unui an 2014 decisiv în legătură cu deciziile din spațiul european. De foarte multe ori, din păcate, în România s-a promovat un discurs care ne-a făcut foarte mult rău: s-a promovat ideea unei izolări a României, a unor dificultăți în a stabili relații europene. De data acesta noi, delegația parlamentară a României, putem demonstra concret că există o relație extrem de eficientă, bună, serioasă, o conlucrare solidă în legătură cu decizii care privesc nu numai interesele și aspectele care sunt importante pentru noi, ci pentru întregul spațiu european. Spun asta pentru că sesiunea a debutat cu o sesiune de alegeri, iar candidatul susținut de marile democrații europene și, firesc, și de delegația României, doamna Anne Brasseur a câștigat competiția pentru poziția de președinte al APCE. (…) Delegația noastră a demonstrat că România poate susține o candidatură serioasă și aici aș dori să menționez că toți membrii, indiferent de zona politică din care au făcut parte, au susținut această candidatură și ne bucurăm nespus că o liberală, Anne Brasseur, a reușit să obțină președinția APCE”, a declarat președintele delegației parlamentare a României.
La Strasbourg, în cadrul aceleiași sesiuni a fost lansată cursa pentru alegerea viitorului Secretar General al APCE. ”În acest context, am avut o întâlnire cu viitoarea candidată susținută de Germania pentru Secretar General al APCE - alegeri care vor avea loc în luna iunie, doamna Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Domnia sa a fost Ministru de Justiție al Germaniei, tot liberală”, a anunțat deputatul PNL Ionuț Stroe.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 8:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro