Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Silviu-Nicolaie Cernat > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Respect pentru persoanele cu dizabilități!

România, alături de statele membre ONU, marchează ziua de 3 decembrie ca Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități. Tematica acestui an pune accent pe promovarea vieții independente în societate și pe angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.

Actuala guvernare, însă, nu doar că ignoră drepturile acestor persoane la o viață demnă și activă, dar prin emiterea OUG 60/2017, care elimină opțiunea angajatorilor de a achiziționa produse și servicii de la unitățile protejate în detrimentul angajării persoanelor cu dizabilități, a dus la dispariția acestor unități, rămase practic fără o piață de desfacere. Miza, așadar, au fost din nou banii, angajatorii fiind obligați să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă pe care nu au angajat persoane cu handicap. Deși conform afirmației fostului ministru al Muncii, această măsură a fost pentru a „dinamiza” procesul de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități, efectele reale au fost negative: într-un an au fost angajate doar 360 de persoane cu dizabilități! Între timp, aproximativ 2.000 persoane care au fost angajate anterior în atelierele protejate, au intrat în șomaj sau au devenit persoane asistate social. De asemenea, 8.114 persoane s-au pensionat pe caz de boală, ca opțiune la somaj sau ajutor social. Guvernul și-a atins obiectivul și a colectat în ultimul an la bugetul de stat nu mai puțin de 400 de milioane de euro.
Abuzurile Guvernului nu se opresc însă aici. Tot în Ordonanța 60/2017, se precizează că: ”În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap,....., autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice publice, ....., au obligația organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare." Vă anunț că aceste concursuri nu au avut loc nici măcar la nivel ministerial, unde sunt angajate doar 3 persoane cu dizabilități!
Observăm cum în urma acestei ordonanțe, persoane cu dizabilități care munceau și reușeau să se întrețină, au fost transformate peste noapte în asistați sociali, dependenți de bunăvoința partidului conducător.
Din cele 805.653 persoane cu dizabilități, 414.086 sunt persoane adulte cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, care pot fi capabile de a desfășura diferite munci în funcție de gradul de severitate al handicapului de care suferă. Există însă soluții pentru a integra aceste persoane. Organizațiile neguvernamentale care lucrează cu aceste persoane, propun corectarea OUG 60/2017 prin crearea unei piețe rezervate unităților protejate autorizate (angajatori competenți de persoane cu dizabilități) și reacordarea posibilității angajatorilor care nu au putut angaja 4% din salariați din rândul celor cu dizabilități, să utilizeze 50% din taxa pe dizabilitate pentru achiziții de servicii și produse realizate de către persoanele cu dizabilități. Vă solicit să susțineți dezbaterea de urgență a Legii de aprobare a ordonanței 60, astfel încât să oferim o șansă spre normalitate și o viață demnă, sutelor de mii de concetățeni care pot și doresc să participe activ în societate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 25 ianuarie 2022, 15:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro