Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mirel Taloș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Mihai Tararache (Grup PNL)
De ce s-a abandonat o măsură bună: voucherele de vacanță?

Consfințirea prin lege a acordării voucherelor de vacanță către angajații români a fost unul din rarele momente de concordie din această importantă industrie a României, turismul. De aceea, este cel puțin de neînțeles felul în care a fost abandonată o măsură bună, ba mai mult, a fost blocată aplicarea ei, prin decizia Guvernului punându-se o nouă piedică în dezvoltarea industriei ospitalității și amânându-se încă o dată primul pas hotărât pentru eliminarea unei părți importante a evaziunii fiscale din domeniu.

Chiar dacă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, instituțiilor și autorităților publice le-a fost interzisă, practic, emiterea de vouchere de vacanță către angajați, pe listă nu se regăsesc companiile cu capital majoritar de stat, cărora ar trebui să li se acorde libertatea de a își recompensa angajații în acest fel, în măsura în care aceste companii fac dovada că au produs profit, nu au probleme financiare și pot susține fără probleme emiterea voucherelor de vacanță.
Din păcate, Guvernul nu numai că a interzis la grămadă emiterea acestor vouchere de vacanță, fără să lase la nivelul conducătorilor de instituții decizia managerială în acest sens, dar nici măcar nu încearcă să comunice și să popularizeze în sens atractiv această înlesnire de plată a angajaților, ce poate fi aplicată și la firmele private. Ar putea fi, dar în foarte multe cazuri măsura nu este cunoscută pur și simplu, iar acolo unde „s-a auzit de ea”, nu se cunosc modalitățile și avantajele aplicării, căci, dacă însuși Executivul i-a întors spatele, de ce s-ar mai strădui întreprinzătorii privați să o pună în practică.
Guvernul, prin ministerul responsabil, ar trebui să inițieze o campanie de promovare a voucherelor de vacanță ca instrument de plată a angajaților, iar pentru aceasta are la dispoziție, de exemplu, TVR, o instituție alimentată de două ori din buzunarul cetățenilor, o dată de la bugetul statului și încă o dată din taxa obligatorie radio-tv, care ar trebui, în opinia mea, să manifeste și responsabilitate în sensul campaniilor de informare publică. Și, fiindcă am vorbit de media publice, Guvernul mai are la dispoziție și Societatea Română de Radio, un alt canal important pentru transmiterea mesajelor de interes public.
Solicit, așadar, Guvernului să înceteze a ignora una din măsurile pozitive și favorabile tuturor părților interesate – potențiali turiști pe intern, întreprinzătorii onești din turism și din industriile conexe ospitalității, întreprinzătorii care doresc să-și recompenseze angajații – și să dispună prin aparatele de specialitate luarea tuturor măsurilor necesare pentru punerea în mișcare a acestui mecanism benefic turismului românesc.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 4 februarie 2023, 5:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro