Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
Situația Monumentului Marii Uniri trebuie clarificată

După cum bine știm toți românii, ne aflăm la mai puțin de 4 ani de momentul atingerii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia, un secol de identitate națională, un secol în care România s-a consolidat ca unul dintre principalele state ale Europei. La 1 Decembrie 2018 ne vom bucura de centenarul momentului în care s-a creat statul național unitar român, și din acel moment inimile românilor bat la unison.

Tot de notorietate este faptul că încă din anul 1919, Monumentul Marii Uniri ar fi trebuit edificat în municipiul Alba Iulia. Și totuși, după 97 ani, realizarea și amplasarea lucrării de artă plastic㠄Monumentul Marii Uniri” sunt neclare.
În urma acestor aspecte semnalate de către asociații și ONG-uri, dintre care enumăr aici Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, am adresat o serie de întrebări parlamentare Ministerului Culturii, legate de subiectul executării monumentului la Alba Iulia. În urma răspunsurilor primite, am înțeles că în anul 1993, în cadrul concursului organizat pentru realizarea monumentului a fost agreat proiectul unui artist. Pe de altă parte, având în vedere că proiectul menționat a fost creat și prezentat în urmă cu 22 de ani, între timp viziunea artistică schimbându-se în mod vădit, se consideră că se cuvine o nouă selecție atentă a unui proiect de asemenea anvergură, prin organizarea unui nou concurs. Acest aspect este necesar și prin prisma juridică, deoarece se poate considera că s-a îndeplinit legal termenul de prescripție față de un concurs vechi de peste două decenii și care nu a produs efecte juridice sau economice. De asemenea, prin faptul că după 6 ani, Ministerul Culturii și Cultelor de la acea dată a emis un aviz favorabil doar pentru schița de idee privind realizarea și amplasarea în Municipiul Alba Iulia a lucrării de artă plastic㠄Monumentul Marii Uniri”, fără a face public un proiect clar si a prezenta o machetă la scară redusă acestuia, se poate concluziona că proiectul din anul 1993 nu mai este viabil și de actualitate.
Mai mult, în urma corespondenței mele cu Primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, declară următoarele: „Dorința de a realiza un monument de for public reprezentativ pentru toți românii din țară și de pretutindeni, depășește puterile noastre decizionale și materiale. Având în vedere importanța majoră cu valoare de simbol și comemorare a evenimentului istoric care a dus la realizarea României moderne, sprijinul solicitat Guvernului României se referă la necesitatea selectării la nivel național a membrilor cu autoritate profesională recunoscută în acest domeniu, constituirea, organizarea și funcționarea unii for legitim, care să fie investit cu atribuții în vederea realizării monumentului de la proiectare, avizare, până la execuție, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului, și a gestionării resurselor financiare și de orice altă natură care să ducă la îndeplinirea în cele mai bune condiții a obiectivelor propuse.” Domnul Hava a mai solicitat o dezbatere la nivel național, și nu doar la nivel local, privind desemnarea proiectului câștigător al concursului pentru executarea monumentului centenar.
Societatea civilă reprezentată prin diferite asociații și fundații a făcut cunoscută poziția acestora în întrevederea pe care am avut-o în această lună cu prefectul județului Alba, dl Gheorghe Feneșer, că doresc să afle detalii privind macheta precum și amplasarea monumentului, și în acest sens trebuie adusă la cunoștința publicului larg și valoarea reală a acestui proiect, avându-se în vedere faptul că Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, se află în dezbaterea Camerei Deputaților, fiind cameră decizională, inițiativă prin care se stabilește suma alocată edificării acestei lucrări de importanță națională.
Din motivele invocate mai sus reiese clar faptul că este obligatorie organizarea unui nou concurs de proiecte, analizate de către o echipă de specialiști ai Uniunii Artiștilor Plastici din România și ai Uniunii Arhitecților din România. Alături de această echipă, se impune să participe și reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale, iar împreună vor trebui să desemneze un proiect câștigător care să întrunească toate condițiile unui monument de o asemenea amploare. Totodată, se consideră că un proiect câștigător va trebui validat doar după o consultare publică cu reprezentanții societății civile și a unor asociații cu specific patriotic, deoarece Monumentul Marii Uniri reprezintă un simbol al întregii națiuni române și trebuie făcut cunoscut și acceptat de către întreaga societate.
Toate aceste probleme au fost aduse la cunoștința Ministrului Culturii, dl Ioan Vulpescu, și a Secretarului de Stat, dl Alexandru Oprean, în întrevederea pe care am avut-o cu domniile lor. Cred cu toată tăria că Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, va fi unul care va fi în spiritul acestui mare eveniment, cu concursul tuturor celor abilitați. Trebuie să atrag atenția tuturor instituțiilor abilitate, având în vedere valoarea ridicată a acestei lucrări de importanță națională că este imperios necesară o analiză atentă a gestionării sumelor de bani provenite din fonduri publice, măsură care ar trebui să facă obiectul unui for special desemnat în acest sens.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 22:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro