Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)

Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie să ne oprească de la mizele prezentului, să ne îndrepte atenția spre simboluri, istorie și valori.

Din acest motiv vin azi la tribuna Parlamentului pentru a vă aduce în atenție subiectul legat de finalizarea construirii Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia. Au mai rămas mai puțin de trei ani până vom sărbători centenarul de la înfăptuirea Marii Uniri, de unitate națională a românilor și Proiectul de modernizare a României, în sensul transformării într-un stat de tip occidental, democratic și prosper.
Cred cu toată tăria că cel mai bun prilej pentru a cinsti memoria înaintașilor este ca la 1 Decembrie 2018 să punem o jerbă la Monumentul de la Alba Iulia, al Marii Uniri. Suntem datori cu toții să facem toate demersurile necesare pentru a construi acest edificiu, mai ales că s-a făcut deja un prim pas.
Astfel, la Camera Deputaților, se află în dezbatere inițiativa legislativă PL-x nr. 193/2015, privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, prin care se prevede cu suma de 15 388 700 lei pentru executarea Monumentului Unirii de la 1 Decembrie 1918, iar Guvernul Cioloș trebuie să emită un punct de vedere. Este o ocazie unică pentru ca guvernanții actuali să se implice și să finalizeze acest mare proiect național.
Au trecut 97 de ani de încercări pentru a se construi acest monument, dar, din păcate, din lipsă de resurse financiare, din cauza neînțelegerilor politice și a luptelor orgoliilor, cert este faptul că nu s-a realizat acest edificiu, până acum.
Este necesar ca până la 1 Decembrie 2018, când se va celebra centenarul de la Marea Unire, să fie finalizate lucrările la acest monument și pentru acest lucru suntem datori cu toții să depunem toate eforturile, deoarece unitatea națională este un proiect pentru care au muncit generații de români, iar la temelia acesteia se află jertfa a sute de mii de soldați români, și pentru toate acestea trebuie cinstiți așa cum se cuvine.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 23:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro