Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
Ioan Tămâian: Susțin măsuri de impozitare adecvată a Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru consolidarea rolului artiștilor plastici în societatea românească

Suntem cu toții conștienți că societatea a avut și are întotdeauna nevoie de artă. De asemenea, mai suntem conștienți că societatea trebuie să creeze condițiile necesare pentru ca artistul să poată crea.

Dar ceea ce se întâmplă în această perioadă, reprezintă o totală neimplicare a autorităților asupra acestei ramuri care, chiar dacă sună tragic, este condamnată la dispariție.
Concret, am primit pe cabinetul meu parlamentar mai multe memorii din partea filialelor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România referitoare la situația cu care se confruntă din cauza supunerii la plată a UAP de către consiliile locale a impozitelor sau taxelor pe clădirile în care funcționează, chiar și retroactiv, sumele datorate ridicându-se și la valoarea de 1,5 milioane lei.
Uniunea Artiștilor Plastici din România, cât si filialele și asociațiile afiliate nu primesc subvenții de la bugetul de stat sau bugetele locale. Scopul pentru care există Uniunea, împreună cu filialele și asociațiile sale, îl reprezintă, apărarea intereselor profesionale și sociale ale membrilor săi, artiști plastici profesioniști.
Ca state membre ale Uniunii Europene, vă menționez că pentru protecția artistului și a creației artistice, Finlanda dispune de un sistem de norme care poate fi apreciat ca fiind perfect, Franța are cel mai aplicat sistem, Germania cel mai descentralizat sistem, Danemarca cel mai avantajos sistem pentru artiști, în timp ce Portugalia are cel mai mare buget alocat protecției artiștilor și creației artistice din produsul intern brut.
Este obligatoriu de menționat că artiștii plastici profesioniști sunt condiționați în activitatea de creație, spre deosebire de ceilalți artiști, de existența unui spațiu de creație individual și a unor spații de expunere specifice-galerii, pentru care atât Uniunea, cât filialele și asociațiile profesionale afiliate, sunt obligate la plata impozitului/taxei pe clădiri și teren, care înseamnă și într-un caz și în altul, plata unor sume foarte mari de bani și așa cum am precizat, resursele sunt limitate.
Într-adevăr Noul Cod fiscal conferă consiliilor locale posibilitatea de a acorda scutiri și reduceri la impozite/taxe pentru clădirile și terenurile utilizate de organizații non profit (precum Uniunea Artiștilor Plastici din România) pentru activitățile non profit. Lăsarea însă la latitudinea consiliilor locale a posibilității de acordare a scutirilor și reducerilor va crea cu siguranță regimuri discriminatorii, neuniforme pentru activitatea asociațiilor artiștilor plastici din România.
Tocmai de aceea consider oportună modificarea Noului Cod fiscal în sensul completării dispozițiilor art. 456 prin adăugarea unei noi litere (s) cu următorul conținut: „clădirile utilizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România și de filialele Uniunii pentru activități fără scop lucrativ”, respectiv a art. 464 prin adăugarea literei (z) cu următorul conținut „Terenurile aferente clădirilor utilizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România și de filialele Uniunii pentru activitate fără scop lucrativ”. În felul acesta nu se datorează impozit/taxă pe clădirile și terenurile aflate în folosința Uniunii Artiștilor Plastici din România, în folosința filialelor Uniunii dacă acestea nu sunt folosite pentru activități economice.
Trebuie să facem cu toții demersurile necesare pentru ca rolul artiștilor plastici în societatea românească să poată fi consolidat și nu este posibil fără luarea de măsuri de impozitare adecvată a bunurilor aflate în proprietatea sau în folosința Uniunii Artiștilor Plastici din România ori a filialelor județene ale acesteia. Doar așa se poate răspunde nevoilor reale, actuale ale creatorilor, în vederea îmbunătățirii calității vieții de creator în concordanță cu standardele europene, pentru promovarea și susținerea artei plastice românești contemporane.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 22:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro