Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
Oare cultura românească nu merită mai mult?

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul primei rectificări bugetare din acest an. Astfel, rectificarea ar aduce mai mulți bani la Sănătate, Învățământ, dar taie din bugetele ministerelor de la Transporturi, Agricultură, Cultură și Dezvoltare Regională.

Sunt bucuros că Guvernul Cioloș a identificat banii pentru asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr.20/2016 și destinate personalului medico-sanitar, dar și pentru lucrări de reabilitare și investiții în unitățile din domeniul sanitar, precum și pentru diferențele salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar și sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016.
Dar sunt, totodată, nedumerit de faptul că se fac economii tocmai de la Ministerul Culturii, de 194 milioane de lei, în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile. Fac un apel la ministrul Corina Șuteu să facă toate diligențele necesare pentru a păstra banii la bugetul Culturii care este și așa insuficient. Sunt incepute mai mult de 100 de șantiere de restaurare a monumentelor, dar nu sunt fonduri pentru a le termina. Există numeroase obiective de patrimoniu clasate la categoria B, care se degradează și se distrug in fiecare zi.
Bugetul Ministerului Culturii este de 0,1% din PIB, circa 700 de milioane de lei, în vreme ce în statele membre ale UE reprezintă câteva procente semnificative din PIB și se ridică la zeci de miliarde de euro. Din păcate, subfinanțarea culturii românești e de la sine înțeleasă și din acest motiv nu cred că este oportun să se reducă bugetul tocmai acestui minister.
Îmi exprim speranța ca proiectul final al rectificării bugetare pe anul 2016 să nu taie bani de la Ministerul Culturii.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 23:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro