Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Prima temă îi opune pe cei care susțin eliminarea taxei, celor care consideră că aceasta este necesară. Această temă apare în special în mediile politice, iar renunțarea la taxă este promovată din rațiuni populiste sau electorale. Foarte puține, cinci sau șase televiziuni publice din Europa nu percep taxă. Numai că în situația respectivelor televiziuni, contribuția statului este foarte mare. Renunțarea la taxă ar însemna moartea imediată a TVR, se știe, taxa reprezentând 60% din venituri. Statul român vine cu o contribuție de 35%, bani de la buget. Dar mai mult,de un procent, două sau trei, nu cred că poate. Consider deci că subiectul eliminării taxei pentru TVR nici măcar nu trebuie discutat. Și constat cu regret că primul ministru al României o consideră ca fiind forțată și inutilă. Sper ca repetatele "declarații de dragoste" făcute de premierul Victor Ponta unui post privat de știri să nu fie continuate de o sabotare a postului public național.
A doua temă de discuție privind taxa pentru TVR se referă la mărirea ei. Sunt mai multe variante, dar cel mai mult se vorbește de o creștere de la 4 lei la 4,50 lei pe lună. Să vedem ce ar fi dacă taxa pentru TVR ar crește cu 50 de bani pe lună. În primul rând se poate spune că ar fi vorba de o revenire la cuantumul taxei din 2002. Atunci taxa era de 4,50 lei, iar în 2003, Guvernul Năstase a decis reducerea la 4 lei.
Ce înseamnă pentru TVR o creștere a taxei cu 50 de bani? Un prim răspuns: acoperirea în doi ani de zile a datoriei istorice a TVR care se ridică la 700 de milioane de lei. Prin creșterea cu 50 de bani a taxei, într-un an venitul TVR ar crește cu 359,25 milioane de lei (toate calculele le-am făcut în urma unei documentări din media unde în ultimele zile au apărut, confirmate și official, foarte multe cifre privind situația din TVR și diferite simulări). Acoperirea datoriei istorice a TVR înseamnă automat posibilitatea ca postul public de televiziune să obțină linii de creditare de la bănci pentru a achiziționa drepturi de transmitere a unor evenimente internaționale importante cu mare priză la români. Este de notorietate scandalul declanșat în urmă cu o lună de zile când s-a aflat că există riscul ca postul public să nu transmită (o premieră din 1972) turneul final al Campionatului European de Fotbal din 2016, sau să nu mai poată să transmită (tot o premieră din 1960) meciurile de calificare ale echipei naționale de fotbal. Și nu este vorba doar de competiții sportive, mai intră în discuție riscul de a nu se mai transmite Eurovisionul și alte evenimente culturale de amploare. Acoperindu-se datoria istorică, toate aceste riscuri dispar.
Știu că orice propunere de creștere a unei taxe este negativ percepută de populație. Și este normal să fie așa oriunde pe această planetă și mai ales într-o țară în care majoritatea cetățenilor câștigă puțin, iar nivelul de trai nu este cel care ar trebui să fie. Totuși, consider că majoritatea românilor vor să aibă și un post de televiziune unde să poată vedea și lucruri constructive, unde valorile să primeze în fața prostului gust. Eu nu cred că românii, cea mai mare parte a lor, preferă doar transmisii ale unor asa zise vedete care ne scot din rândul țărilor civilizate. Eu cred că românii vor opta pentru normalitate și civilizație și de asemenea cred că efortul suportării pe lună în plus a sumei de 50 de bani nu va însemna un sacrificiu. Vin și cu două argumente de ordin economic:
  • În anul 2002, salariul minim pe economie era de cca 250 de lei. Acum este de 975 de lei. În toată această perioadă, cuantumul taxei pentru TVR nu a crescut nici măcar cu 1 ban.
  • TVR percepe pe an cea mai redusă taxă din Europa: 11 euro. Un top 10 al taxelor pentru posturile publice arată astfel: Elveția - 385 euro, Norvegia - 330 euro, Danemarca - 326 euro, Austria - 302 euro, Suedia - 232 euro, Germania - 216 euro, Marea Britanie - 176 euro, Irlanda - 160 euro, Slovenia - 132 euro, Franța - 131 euro.
    Toată lumea știe că în toate aceste țări, cetățenii câștigă și de 10 sau chiar de 15 de ori mai mult decât românii. Dar diferența dintre taxele care se percep în aceste țări și taxa din România este mult mai mare. Pentru toate aceste date pe care le-am prezentat, cred că o creștere cu 50 de bani pe lună a taxei pentru postul public de televiziune ar trebui luată în considerare.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 21:38
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
    E-mail: webmaster@cdep.ro