Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul unei declarații politice, deputatul semnalează că, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care se acordă o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Actul normativ a fost adoptat în data 11 martie a.c. în ședința de plen a Camerei Deputaților.
Liberalul arată că Guvernul Ponta se comportă abuziv și încalcă dreptul constituțional de legiferare al parlamentarilor: ”Am verificat dacă legea promulgată recent este inițiativa PNL depusă în luna sept. 2014 (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=14213), și a cărui co-inițiator sunt, dar nu mică mi-a fost surpriza când am citit că este inițiativa Guvernului (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=14544). Mai mare a fost stupoarea când am văzut că atât textul propunerii legislative depuse de PNL, cât și expunerea de motive au fost copiate integral de către Guvern și depuse ca fiind o inițiativă nouă, la jumătatea lunii noiembrie 2014”.
Scopul proiectului de lege depus de PNL în septembrie 2014 prevedea ca fiecare deținut politic deportat să primească câte 400 de lei pe an de detenție și 200 de lei pe fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau la domiciliul obligatoriu, iar soții urmași să primească o indemnizație lunară de 400 de lei. ”PNL consideră inacceptabil modul în care sunt tratați foștii deținuți politici, oameni care au suferit în închisorile comuniste, în lagărele sau coloniile de muncă, în azilele psihiatrice, și drept consecință a depus o propunere legislativă, prin care indemnizațiile foștilor deținuți politici să fie dublate, estimându-se că aproximativ 50.000 de persoane ar beneficia de aceste drepturi, dintre care 30.000 sunt soți, urmași, 20.000 foști deportați, iar 3.000 sunt foști deținuți politic”, a punctat Ioan Tămâian în declarația sa.
Totodată, deputatul liberal afirmă că, pentru a încerca să “recupereze” numeroasele procente pierdute la capitolul imagine și încredere în campania pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, Victor Ponta a copiat, după bunul său obicei, și a inițiat acest proiect de lege (semnătura sa o regăsim pe expunerea de motive - http://www.cdep.ro/proiecte/2014/500/90/6/em846.pdf), fără a schimba măcar o virgulă.
”Deși mă aflu la primul mandat, nu pot să nu mă întreb cum este posibil ca propunerea legislativă depusă de PNL încă din luna iunie 2014 și adoptată de Senat pe 25 februarie 2015 să nu fi fost dezbătută împreună cu proiectul „clonă” al Guvernului României știut fiind faptul că regulamentele parlamentare prevăd clar că în situația în care există două sau mai multe proiecte de lege pe același subiect, acestea se dezbat împreună și se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii. Consider că s-a procedat abuziv în ceea ce privește propunerea legislativă a PNL, care repet, a fost anterioară proiectului Guvernului și că s-a blocat dreptul constituțional de inițiativă legislativă al parlamentarilor, al celor din PNL în cazul de față”, a menționat deputatul PNL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 3 octombrie 2022, 8:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro