Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea - vizită oficială în Republica Slovacă

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație parlamentară, efectuează o vizită oficială în Republica Slovacă, în perioada 28 –- 29 august 2015, la invitația Președintelui Consiliului Național Slovac, Peter Pellegrini.

Programul vizitei cuprinde convorbiri cu omologul său, Peter Pellegrini, prim-ministrul Robert Fico, vice-premierul Miroslav Lajèák, precum și cu președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.
Vizita delegației parlamentare române reflectă obiectivele comune asumate de România și Slovacia privind intensificarea dialogului politic la nivel înalt și consolidarea cooperării româno-slovace, prin valorificarea întregului potențial existent.
Vineri, 28 august, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu omologul său, Peter Pellegrini, în care au fost apreciate relațiile bilaterale excelente dintre cele două state, caracterizate de consecvență și continuitate, constituind o premisă valoroasă pentru aprofundarea și diversificarea cooperării în toate domeniile.
”Această vizită reafirmă nivelul excelent al relațiilor pe care cele două țări le au atât la nivel bilateral, cât și parlamentar. Experiența împărtășirii unui trecut comun ne-a ajutat în zilele noastre să construim un parteneriat solid, bazat pe încredere și cooperare, în cadrul Uniunii Europene și NATO. Suntem într-o perioadă în care, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate și de efort comun în proiectele care asigură securitatea și prosperitatea cetățenilor noștri. Mă bucur că, atât eu, cât și domnul președinte Pellegrini, am fost de acord că, în acest demers, rolul diplomației parlamentare este unul esențial. De aceea, am discutat despre instituționalizarea unor formate de lucru inter-parlamentare care să permită o cooperare mai strânsă atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât și al specialiștilor din cele două Legislative”, a declarat Valeriu Zgonea la Bratislava.
În context, partea română a propus semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Camera Deputaților a Parlamentului României și Consiliul Național al Republicii Slovace, în vederea unei cooperări parlamentare mai dinamice și mai eficiente, la nivelul conducerii celor două foruri legislative, al comisiilor de specialitate și al grupurilor parlamentare de prietenie, care să vină în susținerea agendei de cooperare româno-slovace, la nivel bilateral, regional, european sau internațional.
Programul vizitei a cuprins, totodată, o întrevedere cu Robert Fico, prim-ministru al Republicii Slovace, în cadrul căreia înalții oficiali au salutat evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale, subliniindu-se interesul comun de a diversifica schimburile comerciale și de a aprofunda colaborarea economică și sectorială, prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce, precum și pentru dezvoltarea cooperării culturale și educaționale.
Președintele Camerei Deputaților a susținut că evoluțiile pozitive ale ambelor economii, în 2014 și în prima jumătate din 2015, sunt o bază solidă pentru consolidarea cooperării bilaterale, nu numai la nivel de agenții economice guvernamentale, ci și la cel al comunităților de afaceri din România și Slovacia. Discuțiile au evidențiat dorința intensificării cooperării la nivel european și necesitatea identificării unor mecanisme mai eficiente de absorbție a fondurilor europene.
Subiectele de interes dezbătute în cadrul întâlnirii au vizat, de asemenea, evoluțiile instituționale la nivelul UE, prioritățile Președinției Slovace a Consiliului Uniunii Europene din al doilea semestru al anului viitor, securitatea energetică, Strategia UE pentru Regiunea Dunării și Parteneriatul Estic, cu accent pe Republica Moldova.
”România va susține agenda Slovaciei din perioada deținerii președinției Consiliului UE și ne dorim ca experiența dumneavoastră să fie de bun augur pentru pregătirea propriei noastre președinții, în 2019, prima de la intrarea în Uniunea Europeană. Sunt ferm convins că mandatul Slovaciei va fi un bun prilej și pentru reafirmarea unei Europe puternic integrate și deschise către acele state din regiune care au dorința și capacitatea de a respecta condițiile, principiile și valorile aflate la baza proiectului european”, a spus Valeriu Zgonea.
O atenție particulară a fost acordată agendei regionale și subiectelor de actualitate ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Orientul Mijlociu.
Pe lângă convorbirile cu omologul slovac și cu prim-ministrul Robert Fico, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu Miroslav Lajèák, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace. Discuțiile au prilejuit o evaluare a relațiilor bilaterale și un schimb de vederi asupra cooperării la nivel european și regional, ministrul Miroslav Lajèák exprimând, din nou, sprijinul constant al Republicii Slovace față de aderarea României la spațiul Schengen.
Sâmbătă, 29 august, președintele Camerei Deputaților va participa la celebrarea aniversării a 71 de ani de la Insurecția Națională Slovacă, la Banská Bystrica, și vor fi depuse coroane de flori la Cimitirul militar al Armatei Române din Zvolen.
De asemenea, în cadrul vizitei oficiale, Valeriu Zgonea va avea o întrevedere cu Andrej Kiska, președintele Republicii Slovace. Pe agenda convorbirilor se află teme de interes bilateral, dar și aspecte de actualitate ale politicii europene, de securitate și regionale, securitatea energetică, perspectivele de soluționare a crizei din Ucraina, relațiile UE și NATO cu Rusia, viitorul european al Republicii Moldova, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.
Din delegația parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților fac parte deputații Adrian Miroslav Merka, vicelider al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, și Mircea-Titus Dobre, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovacă.
Ultima vizită oficială la Bratislava a Președintelui Camerei Deputaților a Parlamentului României - și singura după 1990 – a avut loc în octombrie 2001.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 23:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro