Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea, invitat la ceremoniile organizate cu prilejul implinirii a 71 de ani de la Insurecția Națională Slovacă

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Slovacă, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat la ceremoniile organizate sâmbătă, 29 august 2015, la Banská Bystrica, cu prilejul implinirii a 71 de ani de la Insurecția Națională Slovacă.

La eveniment au fost prezenți înalți oficiali slovaci, precum Andrej Kiska, președintele Republicii Slovace, Peter Pellegrini, președintele Consiliului Național Slovac, Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace, alături de veterani de război slovaci din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ceremoniile au debutat cu survolul aparatelor de zbor ale Forțelor Armate ale Republicii Slovace și depunerea de jerbe de flori la monumentul din incinta complexului Muzeului Insurecției Naționale Slovace.
În alocuțiunea rostită în cadrul acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a subliniat semnificația profundă a ceremoniilor de la Banská Bystrica, vorbind despre prietenia și solidaritatea dintre națiunile română și slovacă, despre curajul și patriotismul celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, despre aspirațiile europenilor de ieri și de azi, valorile pe care s-a ridicat construcția europeană, dar și despre noile provocări, precum criza imigrației, despre dreptul tuturor oamenilor la demnitate și obligația de a duce mai departe ”visul european”.
”Este o zi specială în care ne reamintim obligația sacră pe care o avem față de cei care și-au dat viețile lor, pentru ca noi să ne trăim viețile în libertate și armonie. Sunt impresionat de grija și respectul pe care Slovacia le acordă monumentelor care cinstesc memoria celor peste 11.000 de militari români, care s-au jertfit pentru eliberarea acestor meleaguri de sub dominația fascistă. Sunt gesturi simbolice, dar profunde, pe care le apreciem și care apropie statele și națiunile noastre. Vreau să vă mulțumesc, încă o dată, în numele României pentru acest lucru!”, a mai spus Valeriu Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților și-a încheiat alocuțiunea cu un fragment din însemnările unui ofițer român care s-a remarcat acum mai bine de șapte decenii în luptele purtate pe pământul Slovaciei: ”Întrebat de un localnic slovac de ce românii luptă pentru o cauză care până la urmă nu e a lor, el a spus: Noi suntem frați. Nu este vorba că suntem români, slovaci sau ruși. Suntem toți în aceeași barcă și trebuie să ne ajutăm unii pe alții pentru ca familiile și copiii noștri să trăiască în liniște și pace”.
Ca semn al recunoștinței și respectului, pentru participarea la lupta națională pentru eliberarea patriei în timpul Insurecției Naționale Slovace și la luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru deschiderea drumului către eliberarea Slovaciei de sub ocupația fascistă, președintele Camerei Deputaților a decorat un grup de veterani de război slovaci din cel de-Al Doilea Război Mondial, cărora le-a înmânat medalii și plachete simbolice cu Camera Deputaților. De aceeași apreciere s-a bucurat și Asociația Slovacă a Luptătorilor Antifasciști, reprezentată prin Președintele acesteia, Pavol Seèkar.
De asemenea, delegația parlamentară română a participat la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul militar al Armatei Române, din Zvolen.
Alături de Președinții forurilor legislative din cele două țări și de Primăria Zvolen, la ceremonie a fost prezentă și o delegație a Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație parlamentară, efectuează o vizită oficială în Republica Slovacă, în perioada 28 - 29 august 2015, la invitația Președintelui Consiliului Național Slovac, Peter Pellegrini. Din delegația parlamentară fac parte deputații Adrian Miroslav Merka, vicelider al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, și Mircea-Titus Dobre, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovacă.
Programul vizitei a cuprins convorbiri cu Președintele Consiliului Național Slovac, Peter Pellegrini, prim-ministrul Robert Fico, vice-premierul Miroslav Lajèák, precum și cu președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 8 decembrie 2019, 15:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro