Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea – la Forumul Parlamentar pe problematica de securitate și informații, de la Washington

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație parlamentară, participă la ce-a de-a treia ediție a Parliamentary Intelligence - Security Forum, organizat la Washington, în perioada 27 – 28 octombrie 2015.

Evenimentul își propune continuarea dezbaterilor cu privire la securitatea informatică, începute în edițiile anterioare, precum și abordarea unor aspecte suplimentare ce vizează necesitatea combaterii finanțării activităților teroriste ale Statului Islamic și politicile de informații. În atenția participanților se află, de asemenea, amenințările regionale actuale, provocările complexe de securitate și cooperarea instituționalizată dintre UE și SUA în acest domeniu. La lucrările Forumului Parlamentar sunt prezenți lideri de foruri legislative și experți din zeci de state, oficiali ai Uniunii Europene, alături de înalți demnitari din cadrul Administrației SUA, membri ai Camerei Reprezentanților, oficiali și specialiști americani.
În marja Forumului, președintele Valeriu Zgonea participă la o serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali americani, temele abordate fiind circumscrise interesului strategic al țării noastre, în contextul evoluțiilor din regiune, și perspectivelor dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în plan economic și în sfera diplomației parlamentare.
Marți, 27 octombrie, președintele Camerei Deputaților a avut întrevederi cu Jason Chaffetz, președintele Comisiei pentru supravegherea și reforma guvernului, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate internă (Homeland Security Committee) - Camera Reprezentanților, Orrin Hatch, președinte pro-tempore al Senatului american, și Michael Turner, co-președinte al Caucus-ului pentru România din Congresul SUA, președinte al AP NATO.
Valeriu Zgonea a discutat cu înalți oficiali americani despre aspectele prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și perspectivele dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în sfera diplomației parlamentare.
Președintele Camerei Deputaților a evocat importanța pe care țara noastră o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA, care devine cu atât mai relevant în contextul evoluțiilor de securitate din imediata vecinătate a țării noastre. În același timp, oficialul român a subliniat dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral, exprimându-și satisfacția pentru concretizarea unei agende relevante a schimburilor de vizite, atât la Washington, cât și la București, pentru promovarea eficientă a proiectelor de cooperare dintre România și SUA.
Valeriu Zgonea și-a exprimat, totodată, interesul pentru dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral la nivel parlamentar, care are o contribuție importantă la promovarea priorităților de interes major, exprimându-și speranța amplificării cooperării dintre Grupul “Pro America”‘ din Parlamentul României și Caucus Group “Pro Romania” din Congresul SUA.
De asemenea, în cadrul întrevederii cu congresmanul Mike Rogers, președintele Subcomisiei pentru forțe strategice din Camera Reprezentanților, au fost abordate aspecte privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA în contextul împlinirii anul acesta a 135 de ani de relații diplomatice, colaborarea excelentă în domeniul securității și apărării, operaționalizarea Facilității Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, inițiativele legislative existente la nivelul Congresului cu impact pentru Europa, precum și evoluțiile curente din regiune.
”România și Statele Unite ale Americii împărtășesc o istorie comună de legături strânse între popoarele noastre, un angajament pentru democrație, o relație strategică durabilă, dar și voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor comune. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă și de securitate a țării noastre. Cooperăm îndeaproape în cadrul organizațiilor internaționale pentru gestionarea provocărilor la adresa securității și stabilității internaționale. Am primit aprecieri pentru contribuția semnificativă a României la securitatea Alianței Nord-Atlantice și pentru progresul țării noastre în implementarea planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței”, a declarat Valeriu Zgonea.
Tot în cursul zilei de marți sunt programate întrevederi ale președintelui Camerei Deputaților cu senatorii Mark Kirk și John Cornyn.
Senatorul federal Mark Kirk este inițiator al proiectului de lege menit să adauge patru țări din Europa de Est, printre care și România, pe lista țărilor participante în Programul Visa Waiver al SUA. Președintele Camerei Deputaților i-a mulțumit senatorului Mark Kirk pentru această inițiativă, exprimându-și speranța că, într-un timp scurt, vor fi realizate progrese și cetățenii români vor putea să călătorească fără viză în Statele Unite. ”Includerea României în Programul Visa Waiver va consolida în continuare Parteneriatul strategic bilateral cu privire la toate dimensiunile sale, generând beneficii pentru ambele țări”, a subliniat Valeriu Zgonea.
Miercuri, 28 octombrie, președintele Camerei Deputaților participă, în continuare, la lucrările sesiunii plenare a „Parliamentary Intelligence - Security Forum”, agenda vizitei cuprinzând, totodată, o nouă serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali americani.
Din delegația parlamentară fac parte deputații eorgian Pop, președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, și Alexandru Nazare, membru al Comisiei pentru afaceri europene.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 12 decembrie 2019, 18:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro