Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea, la Conferința Parlamentară Internațională pentru Combaterea Antisemitismului, de la Berlin

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, participă la Conferința Parlamentară Internațională pentru Combaterea Antisemitismului, organizată de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe, Bundestag și Coaliția Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA), în perioada 14-15 martie 2016, la Berlin.

Evenimentul reunește lideri și membri ai parlamentelor din numeroase state, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor internaționale și europene importante în materia apărării drepturilor omului și a luptei împotriva antisemitismului, magistrați, experți și cercetători de la institute și universități prestigioase.
La lucrările Conferinței sunt prezenți Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar European, Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, Norbert Lammert, președintele Bundestag-ului, Irina Bokova, director general al UNESCO.
Conferința Parlamentară Internațională pentru Combaterea Antisemitismului reprezintă o oportunitate valoroasă de a împărtăși cunoștințe și bune practici privind combaterea antisemitismului, rasismului și tuturor celorlalte forme de manifestare a intoleranței, de a realiza un schimb de opinii coerent, oferind noi perspective de abordare a unei provocări comune importante – antisemitismul, a declarat președintele Camerei Deputaților.
În cadrul sesiunilor plenare ale Conferinței sunt dezbătute teme de larg interes, printre care se numără: discursul de ură promovat prin internet și posibile abordări europene, exemple și bune practici de combatere a antisemitismului în comunitățile musulmane, antisemitismul în fotbal, răspunsuri parlamentare, guvernamentale și legale la antisemitism.
Președintele Camerei Deputaților a prezidat sesiunea plenară intitulată “Răspunsuri oficiale și guvernamentale la antisemitism”.
Nivelul dezbaterilor a evidențiat necesitatea reconsiderării perspectivei adoptate în fața provocărilor actuale, reprezentate de noi forme de intoleranță și antisemitism, a riscurilor și vulnerabilităților existente în întreaga lume.
În intervenția sa, Valeriu Zgonea a amintit etapele cruciale parcurse de statele europene în vederea atingerii obiectivelor comune privind asigurarea, prin eforturi concentrate, a unui mediu general eliberat de spectrul antisemitismului, rasismului și a oricărei forme de ură și intoleranță.
”Lupta eficientă împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului și intoleranței implică o abordare susținută și cuprinzătoare. Avem nevoie de eforturi coordonate, de la nivel parlamentar, guvernamental, al autorităților locale până la cetățeanul însuși. Toate formele și manifestările de rasism și xenofobie sunt incompatibile cu valorile pe care s-a construit și se sprijină Uniunea Europeană. Este imperativ ca parlamentele, guvernele, organizațiile internaționale și societățile civile din întreaga lume să adopte o politică de "toleranță zero" față de aceste fenomene grave”, a spus Valeriu Zgonea.
Totodată, președintele Camerei Deputaților a subliniat angajamentul ferm al României de a acționa împotriva oricărei încercări de incitare la ură rasială, la antisemitism, țara noastră fiind un model regional în ceea ce privește protecția minorităților.
”Vreau să subliniez că România a fost prima țară din sud-estul Europei care a adoptat o legislație clară anti-discriminare, că România este, astăzi, un model regional în ceea ce privește protecția minorităților și recunoaște rolul major pe care minoritățile, în general, și minoritatea evreiască, în special, l-au jucat în modernizarea statului român. Avem o vastă colecție de legi și acte normative care reglementează drepturile minorităților naționale și cadrul de asigurare și păstrare a identității lingvistice și culturale a membrilor acestora. De asemenea, am făcut pași foarte importanți în combaterea antisemitismului, lucru recunoscut de toate instituțiile internaționale. Parlamentul României a adoptat legi foarte clare, care condamnă negarea Holocaustului și incitarea la ură rasială. În plan național, în fiecare an, comemorăm, la 9 octombrie, Ziua Victimelor Holocaustului, marcând prin multiple activități un moment care nu trebuie uitat: ziua de 9 octombrie 1941, când a început deportarea forțată a evreilor din Bucovina. O altă decizie importantă a autorităților române a fost înființarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România " Elie Wiesel", în 2005, o instituție cu rol de colectare, stocare, cercetare și publicare de documente privind Holocaustul din România, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial , precum și organizarea de activități educaționale privind Holocaustul. Numeroase centre academice din România au dezvoltat programe de studii asupra Holocaustului, iar Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene care a construit un Memorial al Holocaustului, inaugurat în anul 2009. Sunt perfect conștient de faptul că eforturile noastre pentru combaterea antisemitismului nu trebuie să înceteze niciodată”, a declarat Valeriu Zgonea.
În urmă cu o săptămână, România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizație interguvernamentală ce numără 31 de state membre, al cărei principal obiectiv este de a încuraja activități legate de promovarea educației, comemorării și cercetării Holocaustului, precum și de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora.
În context, președintele Camerei Deputaților a prezentat, la Conferința de la Berlin, prioritățile președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA): colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației și promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului. ”Preluarea și exercitarea președinției organizației IHRA reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva manifestărilor xenofobe și antisemite, precum și dorința României de a crea un model regional în ceea ce privește consolidarea educației în rândul tinerilor pe domeniile IHRA”, a mai spus Valeriu Zgonea.
Din delegația parlamentară a României, condusă de președintele Camerei Deputaților, fac parte deputatul Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, și senatorul Titus Corlățean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 24 ianuarie 2021, 3:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro