Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au subliniat dinamica relațiilor bilaterale, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în decembrie 2011.
Cooperarea interparlamentară a dobândit noi valențe în contextul negocierilor în derulare ale Ankarei cu Bruxelles-ul și al sprijinului pe care România îl acordă aderării acesteia ca membru cu drepturi depline în UE, a menționat Președintele Camerei Deputaților.
"Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale țării noastre. Relațiile Uniunii Europene cu Turcia ar trebui resetate, în condițiile în care rolul Turciei în politica europeană devine neașteptat de important pentru întreaga regiune. Europa a început să vadă că Turcia nu mai este o țară emergentă, ci o putere europeană solidă. Turcia are o economie puternică și o poziție marcantă pe scena internațională. România sprijină o politică a ușilor deschise pentru statele care au voința și capacitatea de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană. România susține demersurile Turciei de integrare europeană, urmărind, totodată, îndeplinirea de către aceasta a criteriilor de aderare convenite", a declarat Valeriu Zgonea.
La rândul său, ambasadorul Republicii Turcia în România și-a exprimat aprecierea pentru nivelul relațiilor bilaterale dintre cele două state și pentru politicile publice ale țării noastre privind minoritățile naționale. "Apreciez în mod deosebit modul în care România tratează problematica minorităților. Integrarea minorității turce din Dobrogrea este un model pentru politicile în domeniu", a precizat Excelența Sa Ömür Șölendil.
Președintele Camerei Deputaților a evidențiat importanța dezvoltării, în continuare, a dialogului bilateral parlamentar și a intensificării schimburilor economice și a investițiilor reciproce.
În acest context se înscrie și invitația adresată de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, domnului Cemil Çiçek, președintele Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, de a efectua o vizită oficială în România, invitație acceptată de omologul turc. Vizita oficială va avea loc în cursul lunii iunie 2013.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 10 decembrie 2019, 8:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro