Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

"Apreciez, în mod deosebit, faptul că parlamentele naționale care fac parte din Uniunea pentru Mediterana sunt menite să joace un rol important, în strânsă cooperare cu autoritățile locale, partenerii sociali și organizațiile societății civile pentru a susține eforturile guvernamentale și pentru a promova reformele democratice și dezvoltarea sustenabilă în această zonă. În opinia noastră, Uniunea pentru Mediterana ar trebui să aibă un rol și mai important în viitor, în promovarea integrării regionale prin programe pilot de dezvoltare regională, dar și a proiectelor valoroase capabile să aducă o valoare adăugată semnificativă pentru țările din regiune", a precizat președintele Camerei Deputaților.
În acest context, domnul Valeriu Zgonea a adăugat că resursele de energie, infrastructură, apă, educație și formare profesională, dar și protecția mediului, ar trebui să fie considerate priorități pentru investiții atunci când vorbim despre reducerea discrepanțelor sociale și crearea de noi locuri de muncă.
Președintele Camerei Deputaților a mai declarat că actualele procese de tranziție democratică în unele țări din regiune depind, în mod direct, de progresele concrete în procesul de pace din Orientul Mijlociu și de reluarea rapidă a negocierilor directe - fără condiții prealabile - astfel încât să fie implementate soluții cuprinzătoare și durabile de pace, în unanimitate acceptabile de către toate părțile implicate.
"În acest sens, Uniunea Europeană ar trebui să își asume un rol mai important în soluționarea conflictului din vecinătatea sa sudică, în strânsă coordonare cu alți actori regionali importanți. Ar trebui însă depuse eforturi suplimentare, așa încât evoluțiile actuale din Orientul Mijlociu și din Nordul Africii să nu fie manipulate și confiscate de forțele extremiste care ar putea submina serios stabilitatea întregii regiuni", a subliniat domnul Valeriu Zgonea.
Acest prim summit a fost caracterizat de președintele în exercițiu al Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana, domnul Martin Schulz, în discursul susținut cu acestă ocazie, ca un "apel la acțiune", având în vedere că, de ambele părți ale Mediteranei, oamenii nu sunt siguri de ceea ce aduce viitorul pentru ei, "se confruntă cu aceleași preocupări și provocări și sunt dezamăgiți de politică".
"Avem în fața noastră o oportunitate istorică de a înființa organizații care pot face o diferență, cum ar fi o comunitate energetică euro-mediteraneană și o universitate euro-mediteraneană pentru inovare, și putem începe chiar acum, dacă dorim", a mai spus domnul Martin Schulz.
Declarația comună a Uniunii pentru Mediterana, semnată de președinții de parlamente membre ale acestei organizații, statuează faptul că democrațiile reprezentative, cu parlamentele puternice, sunt cele mai în măsură să răspundă provocărilor politice și economice, cu scopul de a preveni diviziunile emergente între lideri și cetățeni. Totodată, semnatarii își exprimă sprijinul pentru parlamentele țărilor aflate în tranziție ca o prioritate, în scopul de a pune bazele unei democrații parlamentare solide și eficiente pentru țările din sudul și estul Mării Mediterane. În acest context, membrii Uniunii pentru Mediterana consideră că parlamentele, autoritățile locale, partenerii sociali și societatea civilă ar trebui să colaboreze pentru a sprijini eforturile guvernelor de a promova integrarea regională în sudul Mediteranei, în vederea promovarii rețelelor regionale și sub-regionale, sau a altor forme de cooperare.
Președintele Camerei Deputaților și deputatul Ioan Vulpescu participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Primul Summit al președinților de Parlamente membre ale Uniunii pentru Mediterana. În această după amiază, domnul Valeriu Zgonea va avea mai multe întâlniri bilaterale cu președintele Parlamentului din Muntenegru, Ranko Krivokapiæ, președintele Parlamentului Croației, Josip Leko, și președintele Parlamentului Albaniei, Jozefina Topalli.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 17:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro