Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Discuțiile au subliniat stadiul excelent al relației dintre cele două state, consistența și dinamica dialogului politic bilateral la nivel înalt, dezvoltarea cooperării economice, precum și convergența pozițiilor pe teme de interes comun de pe agenda regională și europeană.
Perspectivele dezvoltării și diversificării cooperării economice dintre cele două țări au constituit o temă centrală a întrevederii, având în vedere faptul că Austria se numără printre cei mai importanți investitori străini în România și este, în același timp, unul dintre partenerii comerciali principali.
"Avem un parteneriat economic special cu Austria, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare susținută. Peste 100.000 de locuri de muncă au fost create în țara noastră de companiile austriece, în timp ce aproximativ 25.000 de români lucrează în Austria. Acordăm o importanță deosebită continuării investițiilor în sectoarele financiar-bancar și energetic, precum și în industria petro-chimică, în telecomunicații, comerț și transport", a afirmat Valeriu Zgonea.
În ceea ce privește perspectivele de viitor, președintele Camerei Deputaților a subliniat interesul României în a cunoaște și prelua expertiza și know-how-ul austriac în materie de pregătire și management al proiectelor finanțate din fonduri europene. Implicarea companiilor austriece prezente în România în consolidarea capacității de absorbție a fondurilor UE poate reprezenta o nouă șansă de succes economic comun, a subliniat președintele Zgonea. În mod special a relevat rolul băncilor austriece în acest context, care își pot asuma în continuare un rol important în susținerea viitoarelor politici de dezvoltare strategică a țării noastre.
Cei doi oficiali au exprimat interesul deosebit al ambelor părți pentru consolidarea relațiilor pe dimensiunea parlamentară. Acest lucru va facilita, pe de o parte, extinderea bazei de susținere pentru viitoare proiecte bilaterale, iar, pe de altă parte, instaurarea unui schimb continuu și necesar cu privire la implicarea în procesul decizional european. Abordând necesitatea implicării mai substanțiale a cetățenilor în procesul decizional, președintele Camerei Deputaților s-a arătat interesat de proiectul doamnei Barbara Prammer, "Parlamentwebstatt" (Atelier de democrație pentru tineri), care vizează îmbunătățirea cunoștințelor tinerilor elevi și studenți despre Parlament.
"Procesul de reformă parlamentară la care ne-am angrenat trebuie să conțină obligatoriu și o componentă de educație în rândul tinerei generații. Avem nevoie de proiecte prin care elevii și studenții să înțeleagă modul de funcționare și rolul în societate al Parlamentului României. Doar în acest fel vom avea o generație de tineri mai bine pregătită și vom apropia relația dintre cetățeni și instituțiile care îi reprezintă", a declarat Valeriu Zgonea.
În ceea ce privește agenda europeană comună, cei doi oficiali au reiterat sprijinul pentru o serie de proiecte strategice de importanță majoră, cum ar fi gazoductul Nabucco sau Strategia UE pentru regiunea Dunării, susținerea pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, respectiv pentru statele Parteneriatului Estic.
Cu prilejul vizitei în Austria, președintele Camerei Deputaților a acordat un interviu cotidianului Wiener Zeitung.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 9 decembrie 2019, 9:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro