Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Kazahstan, delegația română condusă de Valeriu Zgonea a fost primită astăzi de Președintele Nursultan Nazarbaev. De asemenea, Președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Kazahstan, Serik Akhmetov.
Discuțiile au vizat stadiul relațiilor bilaterale și parteneriatul economic dintre cele două țări. Valeriu Zgonea a afirmat că eforturile diplomatice ale României urmăresc consolidarea relațiilor cu Republica Kazahstan în jurul unei agende constructive. "România va depune în continuare toate eforturile necesare pentru dezvoltarea relației strategice cu Republica Kazahstan. Scopul și rolul politicului este să ajute zona economică să găsească noi piețe și oportunități", a declarat Valeriu Zgonea.
Delegația română, condusă de Valeriu Zgonea, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Astana, eveniment care se desfășoară sub patronajul președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, fiind organizat în cooperare cu ONU. La lucrările Forumului sunt prezenți delegați din peste 100 de țări, șefi de guvern, miniștri, parlamentari, laureați ai Premiului Nobel în economie, reprezentanți ai unor prestigioase companii din întreaga lume.
Cu această ocazie, Valeriu Zgonea a expus obiectivele și proiectele susținute de România pentru asigurarea securității energetice regionale, precum și angajamentele asumate de țara noastră în cadrul acestor proiecte.
"Criza economică mondială a redus cererea de energie și acum există o flexibilitate crescută pe piețe. Recesiunea a condus, de asemenea, la o scădere a investițiilor în sectorul energetic, în special în domeniul dezvoltării infrastructurii și reabilitării. Dintr-o perspectivă geo-strategică, rutele de tranzit transfrontaliere din zona Asia Centrală-Europa înseamnă, în primul rând, asigurarea stabilității și securității aprovizionării în zona mai largă Marea Neagră-Caspică și Asia Centrală. Prin susținerea proiectului Nabucco, a conductei Pan-Europene, a Interconectorului Azerbaijan-Georgia-Romania-Ungaria, precum și a interconexiunilor dintre Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, România contribuie la securitatea energetică regională. România pune accent pe întărirea cooperării cu statele din regiunea Caspică și din Asia Centrală, care joacă un rol important pentru asigurarea rutelor alternative de gaz pe piețele europene", a susținut Valeriu Zgonea.
Totodată, Președintele Camerei Deputaților a pus accent pe importanța cooperării parlamentare și pe utilizarea potențialului diplomației parlamentare în dezvoltarea dialogului între state, în asigurarea stabilității politice internaționale și a dezvoltării economice.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 decembrie 2019, 18:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro