Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea
Prima Adunare Parlamentară a SEECP, la București în 2014

România va găzdui în prima parte a anului 2014 prima reuniune a Adunării Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Decizia a fost luată în urma negocierilor purtate de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în cadrul Conferinței anuale a Președinților de Parlamente din cadrul SEECP, care a avut loc la Ohrid, în Republica Macedonia, în perioada 26-28 mai.

Evenimentul va avea loc în contextul preluării de către Parlamentul României a Președinției în Exercițiu pentru dimensiunea parlamentară a SEECP, în perioada iunie 2013-iunie 2014.
"Organizarea la București a primei reuniuni a Adunării Parlamentare a SEECP reprezintă un eveniment major atât pentru România, cât și pentru celelalte state din Europa de Sud-Est. Este un succes al diplomației parlamentare române, care va facilita procesul de instituționalizare a dimensiunii parlamentare a SEECP, în concordanță cu voința politică exprimată de către statele membre", a declarat Valeriu Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților a subliniat faptul că deținerea PiE a SEECP și organizarea primei Adunări Parlamentare a SEECP reprezintă o recunoaștere a rolului pe care România și l-a asumat pe plan regional.
"Obiectivul nostru pentru această perioadă va fi ca între Parlamentul României și parlamentele celorlalte state din regiune să existe un dialog și un nivel de cooperare care să contribuie atât la accelerarea procesului de integrare europeană și euro-atlantică a țărilor din Europa de Sud-Est, cât și la dezvoltarea economică și socială în regiune", a spus Valeriu Zgonea.
De asemenea, în cadrul lucrărilor Conferinței a fost adoptat un set de documente care stabilește prioritățile SEECP pentru perioada următoare și o declarația finală semnată de către toți președinții de Parlamente din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est.
Din delegația condusă de președintele Camerei Deputaților a făcut parte și doamna deputat Gabriela Podașcă (PSD), reprezentanta instituției în Grupul de lucru privind instituționalizarea dimensiunii parlamentare a SEECP, vicepreședinte a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.

Informații de background

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituționalizată, înființată în 1996 la inițiativa Bulgariei. Procesul a fost conceput ca expresie a solidarității dintre statele din zonă, iar elementul definitoriu este reprezentat de faptul că SEECP este singurul forum din sud-estul Europei provenit și gestionat de statele din regiune. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia (țări fondatoare), Bosnia și Herțegovina (2001), Croația (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) și Slovenia (2010).
Coordonarea activităților SEECP este asigurată de către Președinția în Exercițiu (PiE), deținută prin rotație de către statele participante, pe o durată de un an. Troica este mecanismul care asigură continuitatea între președințiile SEECP și este formată din fosta, actuala și viitoarea președinție a Procesului. În prezent, Troica este formată din: Macedonia ca PiE (iunie 2012-iunie 2013), Serbia ca fostă PiE (iunie 2011-iunie 2012) și România ca viitoare PiE (iunie 2013-iunie 2014).
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 10 decembrie 2019, 1:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro