Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
"Un mesaj credibil din partea Uniunii Europene va depinde de capacitatea noastră de a relansa creșterea economică"

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a efectuat vineri, 20 septembrie 2013, o vizită oficială în Belgia. Cu acest prilej, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților a Regatului Belgia, André Flahaut.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au privit prioritățile pe linia dialogului bilateral parlamentar, potențialul de dezvoltare a relațiilor comerciale dintre cele două state și interesul ambelor părți de promovare în continuare a parteneriatului româno-belgian, în diverse domenii.
"Sunt convins că dialogul la nivel parlamentar va cunoaște o dinamică mai bună. Țin să subliniez rolul important al diplomației parlamentare, ca un instrument foarte eficient pentru a strânge și mai mult legăturile noastre de cooperare foarte bogate, în multiple domenii de interes comun. Belgia poate oferi modele sau termeni de comparație utili în efortul de reformă și descentralizare administrativă în România, precum și exemple funcționale de aplicare a principiilor subsidiarității", a declarat Valeriu Zgonea, care i-a adresat președintelui André Flahaut invitația de a efectua o vizită oficială în România.
În contextul în care aderarea la Spațiul Schengen este o prioritate pentru România, președintele Camerei Reprezentanților, André Flahaut, l-a asigurat pe omologul său român de sprijinul autoritatilor belgiene.
În cadrul vizitei la Buxelles, președintele Camerei Deputaților a mai avut întrevederi cu Comisarul european pentru relații interinstituționale și administrație, Maros Sefèoviè, și Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Temele abordate în cadrul discuțiilor au vizat viitoarele alegeri europene, care vor reprezenta un test pentru încrederea cetățenilor în UE, și eforturile României în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane, integrate direcțiilor de acțiune conturate la nivel european.
"Un mesaj credibil din partea Uniunii, în contextul alegerilor europene din 2014, va depinde de capacitatea noastră de a relansa creșterea economică, de a asigura noi locuri de muncă. Trebuie să consolidăm pilonii de bază ai construcției europene și să asigurăm respectarea celor patru libertăți fundamentale pe care se sprijină piața unică, inclusiv libertatea de circulație. Pe de altă parte, îmbunătățirea coordonării activității Parlamentului European cu a parlamentelor naționale ar putea fi utilă în scopul de a asigura o mai mare legitimitate procesului decizional european. Cetățenii trebuie să știe că vor vota pentru o Europă diferită, capabilă să confrunte criza nu doar printr-un un set de reglementări, ci prin mecanisme instituționale unitare", a susținut Valeriu Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților și oficialii europeni au susținut că toate instituțiiile europene trebuie să acționeze în comun pentru a promova obiectivul de consolidare a legitimității democratice a Uniunii Europene.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 9 decembrie 2019, 10:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro