Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, participă vineri, 4 octombrie, la Conferința Inițiativei Economia Progresistă cu tema "Austeritate eșuată: noi perspective economice progresiste în Statele membre din Europa Centrală și de Est", organizată în Budapesta.

În cadrul conferinței sunt analizate propuneri-cheie pentru creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă în statele membre din Europa Centrală și de Est, precum și raportul dintre solidaritatea europeană și continuarea susținerii integrării economice europene.
Dezbaterile, la care participă înalți oficiali europeni, reprezentanți ai parlamentelor și guvernelor din țări membre ale Uniunii Europene, europarlamentari, reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și reputați specialiști în politici macroeconomice, au ca punct de plecare faptul că austeritatea a eșuat într-o serie întreagă de state europene și trebuie identificate noi căi de urmat în politica economică.
"Criza economică europeană a pus în evidență, o dată în plus, existența unei Europe cu două viteze. Statele din zona non-euro sunt excluse de la deciziile care se referă la zona euro, deși sunt puternic influențate economic de aceste decizii. Această abordare este de natură a crea o breșă în cadrul mecanismelor de solidaritate europeană și conduce la accentuarea inegalităților dintre state. Eșecul politicii economice a UE în privința crizei economice, șomajul masiv înregistrat, mai ales în rândul tinerilor, și lipsa unei perspective economice viabile pot conduce nu numai la slăbirea solidarității europene, ci și la scăderea gradului de încredere a populației în construcția europeană. În acest context, se impune ca Uniunea Europeană, pe lângă schimbările necesare în materie de strategie și politică economică, să adopte noi măsuri pentru realizarea unei solidarități reale, astfel încât criza economică să nu genereze și o criză de solidaritate în interiorul UE", a declarat Valeriu Zgonea.
România a susținut și susține că ieșirea din criză poate fi realizată prin asigurarea unui echilibru între politicile de consolidare fiscală și cele de creștere economică, generatoare de noi de locuri de muncă, angajându-se să realizeze reforme care vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile și continuarea creșterii economice, a mai subliniat președintele Camerei Deputaților.
În cadrul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Ungaria, președintele Camerei Deputaților are programată și o întrevedere cu Attila Mesterhazy, președintele Partidului Socialist din Ungaria. Discuțiile dintre cei doi oficiali vizează aspecte privind consolidarea relațiilor bilaterale, programele de cooperare transfrontalieră între România și Ungaria, din cadrul Programului Operațional România-Ungaria 2014-2020, implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, dezvoltarea coordonată a proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară dintre România și Ungaria, cooperarea economică, dezvoltarea cadrului pentru asigurarea unui grad sporit de protecție a drepturilor românilor din Ungaria.

Despre Inițiativa Economia Progresistă:

Economia Progresistă este o inițiativă pe termen lung aparținând Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, cu scopul de a genera o dezbatere publică reală și fundamentată asupra politicii economice și sociale la nivel european, național cât și global, precum și de a promova activ curentul de gândire progresist în aceste domenii, inclusiv la nivel academic și politic, în vederea construirii unei viziuni economice și sociale progresiste contemporane pentru Europa. Această inițiativă a fost lansată public la prima conferință anuală de la Bruxelles, la data de 7 martie 2013, în apropierea reuniunii din primăvară a Consiliului European, având participanți de înalt nivel din politică, mediul academic, media și societatea civilă. În luna martie 2014 va avea loc la Bruxelles următoarea conferință anuală care se va desfășura sub forma unui Forum de Economie Progresistă, având tema „INEGALITATEA”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 12 decembrie 2019, 15:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro