Curriculum Vitae
Press releases
Statements and speeches
Interviuri
Photo gallery
Agenda
Întâlniri diplomatice
Parliamentary activity
2012-2016 (dep.)
legislative initiatives
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
You are here: Home page > Legislature 2012-2016 > Chamber of Deputies > Valeriu Ștefan Zgonea > Press releases Versiunea pentru printare


Domnului Traian BĂSESCU
Președintele României
Stimate Domnule Președinte,

Urmare a adresei dumneavoastră numărul 2715 din 10.12.2013, vă informez:

 • Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (Plx 162/2013) a avut ca principal obiectiv decongestionarea sistemului penitenciar care, în prezent, are un indice de ocupare de 118%. Suprapopularea, condițiile improprii de încarcerare, asistența medicală inadecvată sunt doar câteva dintre motivele care au dus, în ultimii ani, la condamnarea statului român la CEDO în procese intentate de către deținuți. Propunerea legislativă a ținut cont și de perioada tranzitorie de până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, elaborat în timpul mandatului la Ministerul Justiției al domnului Cătălin Predoiu și promulgat de către dumneavoastră. Acesta prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infracțiuni și dezincriminarea altora în conformitate cu practicile europene în domeniu. După cum ați putut constata, propunerea legislativă nu a fost înscrisă pe lista de vot final în conformitate cu procedurile parlamentare. În ceea ce privește domeniul de reglementare a propunerii legislative, plenul Camerei Deputaților se va pronunța asupra necesității acesteia în momentul în care inițiativa legislativă va fi supusă votului final.
 • În ceea ce privește amendarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor prin adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, aceasta reprezintă o nouă etapă în procesul de reformă și modernizare a Parlamentului. În acest sens, vă informez că instituțiile europene au apreciat eforturile recente ale Parlamentului României și au recomandat, de altfel, adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor în ultimul raport de țară privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene din ianuarie 2013.
 • În acest sens, proiectul Codului de conduită a fost transmis pentru consultare Parlamentului European și spre informare, asupra demersului, Comisiei Europene. După consultarea Parlamentului European, proiectul va fi înaintat Consiliului Europei și experților Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere. În prezent, propunerea legislativă (Plx 565/2013) a fost transmisă Consiliului Legislativ și Guvernului, după care vor fi sesizate comisiile de specialitate. Nu în ultimul rând, consider oportun să vă înștiințez că în procesul legislativ al Camerei Deputaților nu există Plx 656/2013.
 • Referitor la procedura de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva deputaților Victor Paul Dobre și László Borbély (foști miniștri), după cum v-am mai comunicat prin adresa numărul 1/2220/VZ din data de 26.11.2012, nu există nicio reglementare legală și regulamentară care să prevadă posibilitatea reluării dezbaterilor și votului asupra acestor solicitări. În cazul acestor foști miniștri, la nivelul Camerei Deputaților, procedura privind solicitarea referitoare la cererea de urmărire penală s-a încheiat neîntrunindu-se majoritatea de voturi necesară pentru adoptarea unor Hotărâri privind cererea de urmărire penală a deputatului Victor Paul Dobre și, respectiv, a deputatului Lázsló Borbély.
 • Referitor la declarațiile dumneavoastră privind modificările aduse Codului Penal, precizez că aceste modificări țin cont de faptul că statutul membrilor Parlamentului, ca reprezentanți ai poporului, este diferit de statutul funcționarilor publici, așa cum este prevăzut în Constituție și în Decizia nr. 81 din 27 februarie 2013 a Curții Constituționale. Primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni nu fac obiectul modificărilor aduse Codului Penal.
 • Aceste modificări nu schimbă cu nimic activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI), ale cărei atribuții sunt reglementate prin Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate 176/2010. ANI nu are atribuții în sfera penală, acolo unde au fost aduse aceste modificări. În ceea ce privește conflictul de interese și incomptabilitățile, acestea sunt foarte clar stipulate în Statutul deputaților și senatorilor, pe care, de altfel, dumneavoastră l-ați promulgat.
 • Modificările aduse Codului Penal nu afectează cu nimic nici activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În articolul 13 din OUG 43/2002 privind Drecția Națională Anticorupție este prevăzut explicit că parlamentarii intră în sfera de competență și cercetare a DNA. Ca atare, parlamentarii pot fi în continuare cercetați și sancționați pentru fapte de corupție. Modificările aduse Codului Penal nu aduc niciun tratament preferențial pentru deputați și senatori, care răspund în fața legii la fel ca oricare alt cetățean al României.
  Vă asigur, domnule Președinte, că la Camera Deputaților nu a existat niciodată intenția de blocare sau tergiversare în vreun fel a activității autorității judecătorești. Mai mult, de la preluarea mandatului de președinte al Camerei Deputaților, am dispus toate măsurile necesare pentru a asigura o cooperare eficientă și transparentă între forul legislativ și toate instituțiile statului, inclusiv autoritatea judecătorească. Toate solicitările au fost analizate și soluționate cu celeritate, în conformitate cu legislația în vigoare și potrivit atribuțiilor constituționale pe care Camera Deputaților le are.
 • Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 9 march 2021, 6:57
  Telephone: +40213160300, +40214141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro