Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au vizat rolul dialogului interparlamentar în eficiența globală a procesului democratic, consolidarea mecanismelor în parlamentele naționale pentru protecția drepturilor omului, obiectivele președinției române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, precum și susținerea acordată Republicii Moldova de către Uniunea Interparlamentară.

„Salut prezența la București a Secretarului General al Uniunii Interparlamentare, domnul Anders Johnsson, care a făcut demersuri importante în colaborarea dintre Organizația Națiunilor Unite și organizația pe care o conduce. Aceste demersuri reprezintă un câștig relevant în recunoașterea rolului adunărilor parlamentare în guvernanța mondială. Este important ca, în perioada următoare, parlamentele și guvernele țărilor membre să ia decizii pe baza cărora să poată veni în sprijinul inițiativelor ONU”, a declarat Valeriu Zgonea.
Totodată, președintele Camerei Deputaților a subliniat că președinția română a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) își propune redefinirea valențelor dimensiunii parlamentare a SEECP prin trecerea la etapa de transformare într-o adunare parlamentară, având ca scop final instituționalizarea acesteia, și sincronizarea agendei de cooperare regională cu procesele de integrare europeană și euroatlantică.
„România va găzdui în acest an prima reuniune a Adunării Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est. Este un succes al diplomației parlamentare române, care va facilita procesul de instituționalizare a dimensiunii parlamentare a SEECP, dar și un prim pas spre acordarea statutului de observator la Uniunea Interparlamentară”, a menționat Valeriu Zgonea.
Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților a apreciat în mod deosebit susținerea acordată Republicii Moldova de către Uniunea Interparlamentară, în eforturile de consolidare a sistemului democratic.
„Am aflat cu bucurie de intenția domnului Anders Johnsson de a vizita Republica Moldova. În acest context, trebuie să menționez că acordăm o mare importanță contactelor la nivel parlamentar cu colegii noștri de la Chișinău. Nu ratăm nicio ocazie de a transmite un mesaj clar privind disponibilitatea totală a Parlamentului României pentru un dialog deschis și o cooperare strânsă cu partenerii din Republica Moldova”, a mai spus Valeriu Zgonea.
Secretarul General al Uniunii Interparlamentare, Anders Johnsson, efectuează o vizită oficială în România, unde participă la lucrările seminarului regional cu tema „Transpunerea angajamentelor internaționale privind drepturile omului în realități naționale: contribuția parlamentelor la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Națiunilor Unite”. Seminarul este organizat de Camera Deputaților în cooperare cu Uniunea Interparlamentară, în perioada 17-18 februarie.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 26 ianuarie 2021, 21:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro