Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea, la Dublin: ”Relațiile bilaterale dintre România și Irlanda au un potențial important de consolidare”

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială la Dublin, a exprimat aprecierea față de importanța relațiilor bilaterale româno-irlandeze, subliniind interesul pentru intensificarea cooperării în toate domeniile, mai cu seamă în cel economic.

Joi, 5 iunie 2014, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților și al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett. Intensificarea schimburilor și a cooperării la nivel parlamentar, potențialul existent în direcția dezvoltării schimburilor economice, aspecte privind comunitatea românească din Irlanda și efectele liberalizării pieței muncii au fost principalele teme abordate în cadrul întrevederii.
În context, președintele Camerei Deputaților și-a exprimat disponibilitatea de aprofundare a dialogului la nivelul conducerii celor două foruri legislative, al comisiilor permanente, precum și al grupurilor parlamentare de prietenie.
”Această vizită ne oferă prilejul de a identifica noi posibilități de cooperare, grație dialogului intensificat la nivelul conducerii celor două foruri legislative. Ne exprimăm disponibilitatea de a promova și în viitor schimburile bilaterale la nivelul grupurilor de prietenie și al comisiilor parlamentare de specialitate, ca vector de intensificare a raporturilor româno-irlandeze în ansamblul lor. Împărtășim dorința de a revitaliza cooperarea politică, de a da un nou impuls relației bilaterale, care are un potențial semnificativ. În acest context, facem toate demersurile pentru a contribui la o cooperare constructivă între țările noastre din punct de vedere parlamentar”, a declarat Valeriu Zgonea.
Întâlnirea delegației române, conduse de președintele Camerei Deputaților, cu președintele Comisiei de Politică Externă și Comerț a Parlamentului Irlandei, Pat Breen, a constituit un prilej deosebit pentru a sublinia potențialul și perspectivele relațiilor de colaborare dintre România și Irlanda, evocându-se domeniile prioritare de cooperare bilaterală și europeană.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene, Paschal Donohoe, un susținător fervent al dreptului la liberă circulație în blocul comunitar. Cei doi interlocutori au remarcat foarte buna integrare a comunității românești din Irlanda (35.000-40.000 de persoane) în societatea țării gazdă, atât din punct de vedere al beneficiilor economice aduse acesteia, cât și din perspectivă socio-culturală. În acest context, ambele părți au exprimat preocupare față de retorica neconformă cu principiile proiectului european ocazionată în unele state membre ale Uniunii de ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii români. Totodată, Valeriu Zgonea a felicitat performanța Irlandei în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului trecut, confirmând excelenta colaborare dintre Irlanda și România în acest context.
Vizita oficială la Dublin a președintelui Camerei Deputaților marchează intrarea într-o nouă etapă a relațiilor bilaterale româno-irlandeze, cu impact în toate domeniile de interes. Întrevederea de astăzi cu președintele Irlandei, Michael Higgins, a reprezentat o oportunitate de a identifica noi domenii de cooperare bilaterală, dar și de a stabili reperele unui dialog mai amplu, menit să consolideze relațiile bilaterale. Abordarea perspectivei relației bilaterale româno-irlandeze a prilejuit celor doi demnitari exprimarea satisfacției pentru dinamica în creștere a dialogului politic, înregistrată în ultimii ani, și sublinierea necesității extinderii și diversificării componentei de cooperare în plan economic. De asemenea, au fost discutate probleme de interes comun din agenda europeană. Ambele părți și-au exprimat satisfacția pentru rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius și au reiterat sprijinul României și al Irlandei pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Președintele Camerei Deputaților l-a asigurat pe președintele Irlandei, Michael Higgins, de interesul părții române pentru valorificarea potențialului economic bilateral, prin creșterea schimburilor și investițiilor, dar și prin continuarea cooperării privind atragerea fondurilor europene.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, împreună cu o delegație parlamentară română, efectuează o vizită oficială la Dublin, în perioada 3 – 5 iunie 2014, la invitația președintelui Camerei Reprezentanților și al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett. Este prima vizită oficială în Irlanda a unei delegații parlamentare conduse de președintele unei Camere a Parlamentului României, din ultimii 25 de ani.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 22:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro