Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea – la Conferința ”Combaterea fascismului, rasismului, xenofobiei și a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat miercuri, 15 octombrie , la Conferința cu tema ”Combaterea fascismului, rasismului, xenofobiei și a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Palatul Parlamentului.

Conferința constituie o premieră în România, fiind prima dezbatere la care participă atât procurori, cât și istorici și cercetători ai Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, aducând în atenție demersurile susținute ale autorităților române împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului și intoleranței, precum și aplicarea prevederilor legale în domeniu.
Președintele Camerei Deputaților a subliniat că lupta eficientă împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului și intoleranței implică o abordare susținută și cuprinzătoare, iar publicul larg trebuie informat și sensibilizat asupra legislației în acest domeniu.
”Parlamentul României a adoptat legi foarte clare în domeniul prevenirii și combaterii discriminării, rasismului, xenofobiei, antisemitismului și intoleranței. Legislația românească în domeniu este la nivelul oricărei legislații europene în materie. Aplicarea acestor prevederi legale, în litera și spiritul lor, este urmărită cu strictețe de autoritățile române și reprezintă expresia angajamentului nostru ferm de a nu permite escaladarea manifestărilor de rasism, discriminare și intoleranță. Strategiile preventive pe termen mediu și lung se bazează, în primul rând, pe măsurile cu caracter educativ, care sunt cruciale pentru a limita eventuale manifestări extremiste. Din fericire, incidentele de acest fel sunt mult mai puțin numeroase în țara noastră decât în alte state, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm atenția cuvenită unei teme extrem de sensibile și de actuale. Statul Islamic, diverse manifestări xenofobe și discriminatorii existente în țări cu democrații consolidate sunt realități care ne obligă la reflecție, dar și la generarea de anticorpi la nivelul societății românești, astfel încât procesele democratice și cele generatoare de libertăți individuale să fie, pe cât posibil, ireversibile”, a declarat Valeriu Zgonea.
Agenda Conferinței a cuprins dezbateri privind ideologiile fasciste în perioada interbelică, Holocaustul din România, manifestările contemporane ale mișcărilor extremiste și cazuistica actuală în domeniul discriminării, rasismului și xenofobiei.
La eveniment au fost prezenți Alexandru Florian, Director General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Tiberiu Mihail Nițu, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentați ai Ministerului Public, ai Ministerului de Justiție și ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 16 decembrie 2019, 7:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro