Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a efectuat în perioada 29 aprilie - 1 mai, împreună cu o delegație parlamentară, o vizită oficială în Republica Malta, la invitația președintelui Camerei Reprezentanților, Angelo Farrugia, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta în 2013.

În cadrul vizitei oficiale, președintele Camerei Deputaților a avut convorbiri oficiale și cu președintele Republicii Malta, Marie-Louise Coleiro Preca, precum și cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Malta, George Vella. De asemenenea, Valeriu Zgonea a avut convorbiri cu membrii Comisiei de afaceri externe și europene din Camera Reprezentanților și s-a întâlnit și cu reprezentanți ai comunității românești din Malta.
Pe agenda discuțiilor cu oficialii maltezi au figurat aspecte legate de importanța diversificării și consolidării dialogului bilateral, în special pe linia cooperării inter-parlamentare și pe teme de interes comun la nivelul Uniunii Europene, dar și elemente care țin de promovarea la nivel bilateral a unor proiecte economice, culturale și educaționale cu impact pozitiv asupra relațiilor dintre cele două țări.
În acest sens, în cadrul întrevederii cu președintele Camerei Reprezentanților a Republicii Malta, Angelo Farrugia, s-a convenit încheierea unui Memorandum de Înțelegere între legislativele celor două țări care va cuprinde atât aspecte de colaborare bilaterală, cât și de cooperare la nivel european.
"Parteneriatul de cooperare între țările noastre se va concentra pe proiecte din domeniul securității la Marea Mediterană în ceea ce privește problematica refugiaților, precum și al educației, turismului, reformei legislative și absorbției de fonduri europene. De asemenea, am încredere că viitorul Memorandum de Înțelegere dintre țările noastre va fi un furnizor activ de expertiză pentru pregătirea procesului de aderare la Uniunea Europeană a statelor din Balcani", a declarat Valeriu Zgonea.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a reiterat susținerea României în ceea ce privește propunerile Maltei în domeniul întăririi cadrului juridic în sectorul migrației exprimate cu ocazia ultimei Conferințe a Președinților de Parlamente, care a avut loc în luna aprilie la Roma.
"Ca state membre ale Uniunii Europene, România și Malta împărtășesc aceleași valori ale democrației, ale libertăților individuale și demnității umane. Avem aceleași obiective legate de găsirea unei soluții comune la problema migrației, care a devenit în ultimii ani un motiv de îngrijorare la nivel intracomunitar. Doar prin solidaritate și lucrul în formate de dialog comune vom reuși să reducem decalajele economice și de acces la resurse între diferite zone ale lumii, astfel încât drepturile omului să fie cu adevărat o valoare universală, iar tragedii precum cele petrecute recent în Marea Mediterană să nu se mai întâmple", a spus Valeriu Zgonea.
În cadrul discuțiilor purtate cu președintele Republicii Malta, Marie-Louise Coleiro Preca, președintele Camerei Deputaților a apreciat sprijinul consistent pe care țara sa l-a oferit României pentru aderarea la Uniunea Europeană și, totodată, în ceea ce înseamnă suportul pe tema aderării la spațiul Schengen.
"Îmi doresc să beneficiem de aceeași susținere a Maltei și în efortul nostru de integrare cât mai rapidă în spațiul Schengen, dar și pentru promovarea necesității integrării europene a statelor din Balcani și a celor din vecinătatea estică a Uniunii Europene", a subliniat Valeriu Zgonea.
De asemenea, în dialogul purtat cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Malta, George Vella, președintele Camerei Deputaților și-a exprimat gratitudinea pentru decizia guvernului maltez privind ridicarea restricțiilor de pe piața muncii pentru muncitorii români.
De asemenea, un alt subiect important l-a constituit preluarea de către Malta, în viitorul apropiat, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
"Experiența malteză va aduce României un valoros transfer de expertiză în pregătirea preluării de către țara noastră a acestei poziții, în 2019", a punctat Valeriu Zgonea.
În cadrul vizitei oficiale întreprinse în Republica Malta, președintele Camerei Deputaților a fost însoțit de o delegație parlamentară din care au făcut parte deputații Mihai Deaconu (Grupul parlamentar Democrat și Popular) și Vasile Gliga (Grup PSD), precum și senatoarea Rozalia Biro (Grup UDMR).
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 ianuarie 2021, 15:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro