Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Andrei Daniel Gheorghe > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Gheorghe (Grup PNL)

Ultima șansă a României, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene
Deputatul PNL Daniel Gheorghe atrage atenția asupra unor încălcări flagrante ale principiilor democratice prin decizia Consiliului JAI de marți, 22 septembrie a.c., de adoptare a cotelor obligatorii de imigranți pentru statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit deputatului Gheorghe, în acord cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, România încă mai poate ataca decizia Consiliului.


”România a votat nu doar demn, respectând voința majoritară a cetățenilor săi, ci și rațional, alături de Cehia, Slovacia și Ungaria. Respingerea cotelor obligatorii de imigranți a fost mai mult decât un mandat ferm al statului român, a fost un răspuns dat celor care invocă o clauză de solidaritate pentru așa-zișii refugiați de război care, susțin cifrele Eurostat, nu provin decât în proporție de 20% din zona de război a Siriei.

Momentul analizelor a trecut, însă. Acum avem datoria ca, prin pârghiile dreptului internațional, să blocăm impunerea cotelor cerute insistent de cancelarul german Angela Merkel și de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Pentru că, mai grav decât orice, decizia Consiliului JAI încalcă principiul suveranității naționale. Apoi, măsurile propuse reprezintă, pe fond, o formă de deportare de populație, fapt care contravine tuturor acordurilor cu privire la drepturile omului la care Uniunea Europeană este parte.
Iată de ce, România are obligația de a invoca articolul 78, alineatul 3, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit căruia <<în cazul în care unul sau mai multe state membre se află într-o situație de urgență caracterizată de un aflux brusc de resortisanți din țări terțe, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate adopta măsuri provizorii, în beneficiul statului sau statelor în cauză>>, arătând că respectivele "măsuri provizorii" se referă la diferite forme de asistență materială, tehnică, logistică ori umanitare adresate statului afectat de potențiala criză. Sub nicio formă, România nu poate accepta interpretarea abuzivă a respectivului articol prin care Comisia Europeană legitimează impunerea de cote de imigranți statelor membre. În condițiile în care deja se discută despre strategiile de integrare în societate a miilor – poate zecilor de mii – de imigranți din primul val, e limpede că nu ne referim la o măsură provizorie.
În consecință, statul român trebuie să demonstreze consecvență și să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a demonstra că articolul 78 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a fost interpretat abuziv”, susține deputatul liberal Daniel Gheorghe.
Daniel Gheorghe precizează că, procedural, pentru sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene prin agentul guvernamental al României, e necesara o Decizie de Guvern, urmată de o solicitare a Ministerului Afacerilor Interne.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 14 noiembrie 2019, 23:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro