Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Andrei Daniel Gheorghe > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe (Grup PNL)
În anul cetățeanului avem datoria de a ne lua cetățenii înapoi!

Deputatul liberal Daniel Gheorghe atrage atenția asupra importanței adoptării de către Parlament a propunerii legislative pe care a inițiat-o pentru a simplifica procedura de acordare a cetățeniei etnicilor români. Un astfel de act normativ ar demonstra – prin fapte, nu declarații politice – că România e gata să își ia cetățenii înapoi!

Demisia Guvernul Victor Ponta a marcat începutul unei noi ere politice. O eră politică în care mișcările de stradă pot produce o demisie de onoare a premierului în 24 de ore. E o situație fără precedent, dar care poate oricând să se repete, provocând instabilitate politică. Dacă nu vom înțelege că 2015 a fost – grație acestor proteste extrem de eficiente – anul cetățeanului, noi, clasa politică, vom purta responsabilitatea acestei instabilități politice.
Mi-ar fi plăcut ca atunci când vorbesc despre români, oriunde s-ar afla, să-i pot numi cetățeni. Cetățenii noștri, evident. Cu toate acestea, decenii de dezinteres politic au făcut ca întregi comunități istorice de români să nu poate beneficia, decât în condiții mult prea dificile, de cetățenia română. Iar acum, când înțelegem cu toții, Putere și Opoziție deopotrivă, rolul civismului și al cetățeniei, e momentul perfect pentru a corecta această mare nedreptate istorică.
Dacă suntem într-adevăr interesați de vocea cetățenilor noștri, atunci să fim interesați ca toți ”ai noștri” să fie cetățeni. Am urmărit emoționați cum românii din Diaspora au protestat de fiecare dată, manifestându-și solidaritatea și interesul față soarta țării. Vorbim despre cetățenii români din Spania, din Italia, din Marea Britanie, din Franța sau din orice altă țară cu o comunitate semnificativă de etnici români. Dar uităm să ne amintim de românii de pe Valea Timocului, din Maramureșul istoric, din regiunea Odesa sau de pe orice alt pământ românesc pierdut ori confiscat prin rapt teritorial. Pentru că nu toți românii noștri sunt cetățeni.
Iată motivul pentru care simplificarea procedurilor de acordare a cetățeniei pentru etnicii români din comunitățile istorice reprezintă o prioritate a mandatului meu parlamentar. Iată motivul pentru care am depus deja, ca unic inițiator, o propunere legislativă care – odată adoptată de Parlament – poate accelera acordarea cetățeniei pentru românii din Serbia sau Ucraina și care ne-ar permite nu doar să îndreptăm o greșeală istorică, ci să-i protejăm oficial, ca pe orice alt cetățean român, pe cei care chiar au nevoie de un scut în fața unor autorități ostile.
Lansez un apel către toți colegii parlamentari, deputați și senatori, indiferent de alianțele politice ale momentului, să demonstreze prin vot, nu prin vorbe, că își doresc ca 2015 să fie într-adevăr anul cetățeanului. Și să ofere, votând propunerea legislativă pentru simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei pentru etnicii noștri, șansa fiecărui român de a fi și cetățean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 19 noiembrie 2019, 4:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro