Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Constantin-Alin Bucur > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Simona Bucura-Oprescu (Grup PSD)

Cetățenii români trebuie sa aibă acces cât mai lipsit de opreliști la procedura de adopție având în vedere numărul foarte mare de copii aflați în sistem, cu atât mai mult cu cât este de netăgăduit faptul că minorii trebuie să facă parte dintr-o familie pentru a se dezvolta armonios.

Pornind de la aceste considerente, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 16 martie, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopției, precum și a altor acte normative. Proiectul a fost inițiat de Guvernul PSD și își propune revizuirea cadrului normativ în materia adopțiilor.
Astfel, modificările vizează asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil, precum și flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor și susținerii demersurilor de adopție ale acestora; revizuirea prevederilor referitoare la reanalizarea potrivirii copilului cu familia adoptatoare și reglementarea unor dispoziții procedurale speciale care să permită soluționarea mai rapidă de către instanța judecătorească a cauzelor referitoare la adopții.
Pentru a încuraja și facilita adaptarea copilului în noua familie, precum și dezvoltarea atașamentului reciproc, a fost prelungită perioada pentru care se poate acorda concediul de acomodare la maxim un an, cu plata unei indemnizații lunare pentru viitorii părinți.
Deputații PSD au introdus în cadrul dezbaterilor mai multe amendamente care se referă la:
- implicarea organismelor private autorizate să desfășoare activități în cadrul procedurii adopției interne în evaluarea persoanelor care doresc să adopte, ceea ce duce la facilitarea și la derularea mai rapidă a procedurilor de evaluare a adoptatorilor;
- indicarea expresă a direcției care are competența de a elibera atestatul de familie adoptatoare, precum și clarificarea competenței direcției în emiterea atestatului în situația în care soții care doresc să adopte împreună nu au un domiciliu comun;
- clarificarea aspectelor ce țin de evaluarea soților când aceștia doresc să adopte împreună, însă nu au un domiciliu comun.
În ansamblul ei, legea facilitează procesul de adopție și le oferă copiilor abandonați sau fără familie să primească dragostea unor părinți. În același timp, legea este favorabilă și cuplurilor care nu pot avea copii în mod natural, dar dispun de toate condițiile și își doresc o familie.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 27 ianuarie 2021, 12:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro