Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Constantin-Alin Bucur > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Simona Bucura-Oprescu (Grup PSD)

Cetățenii români trebuie sa aibă acces cât mai lipsit de opreliști la procedura de adopție având în vedere numărul foarte mare de copii aflați în sistem, cu atât mai mult cu cât este de netăgăduit faptul că minorii trebuie să facă parte dintr-o familie pentru a se dezvolta armonios.

Pornind de la aceste considerente, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 16 martie, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopției, precum și a altor acte normative. Proiectul a fost inițiat de Guvernul PSD și își propune revizuirea cadrului normativ în materia adopțiilor.
Astfel, modificările vizează asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil, precum și flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor și susținerii demersurilor de adopție ale acestora; revizuirea prevederilor referitoare la reanalizarea potrivirii copilului cu familia adoptatoare și reglementarea unor dispoziții procedurale speciale care să permită soluționarea mai rapidă de către instanța judecătorească a cauzelor referitoare la adopții.
Pentru a încuraja și facilita adaptarea copilului în noua familie, precum și dezvoltarea atașamentului reciproc, a fost prelungită perioada pentru care se poate acorda concediul de acomodare la maxim un an, cu plata unei indemnizații lunare pentru viitorii părinți.
Deputații PSD au introdus în cadrul dezbaterilor mai multe amendamente care se referă la:
- implicarea organismelor private autorizate să desfășoare activități în cadrul procedurii adopției interne în evaluarea persoanelor care doresc să adopte, ceea ce duce la facilitarea și la derularea mai rapidă a procedurilor de evaluare a adoptatorilor;
- indicarea expresă a direcției care are competența de a elibera atestatul de familie adoptatoare, precum și clarificarea competenței direcției în emiterea atestatului în situația în care soții care doresc să adopte împreună nu au un domiciliu comun;
- clarificarea aspectelor ce țin de evaluarea soților când aceștia doresc să adopte împreună, însă nu au un domiciliu comun.
În ansamblul ei, legea facilitează procesul de adopție și le oferă copiilor abandonați sau fără familie să primească dragostea unor părinți. În același timp, legea este favorabilă și cuplurilor care nu pot avea copii în mod natural, dar dispun de toate condițiile și își doresc o familie.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 29 janvier 2020, 19:32
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro